- İsviçre veya Hollanda’dan daha büyük bir karbon emici yağmur ormanı alanının yok olduğu ifade edildi.
- En büyük kayıp, yağmur ormanlarının üçte birinden fazlasını kaybeden Brezilya’da gerçekleşiyor.
Uydu verilerinin analizine göre 2021 yılına kıyasla orman kaybı, 2022’de yüzde 10 artarken her beş saniyede bir futbol sahası kadar ormanın sığır ve ticari mahsullere yer açılması için yok edildiği öğrenildi.
Dünya Kaynakları Enstitüsünün Küresel Orman İzleme Birimi, geçen yıl yok edilen tropik ormanların atmosfere 2,7 milyar ton karbondioksit saldığını bildirdi. Bu durumun, dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan’ın fosil yakıt emisyonlarına eş değer olduğu belirtildi.
Küresel Orman İzleme raporuna göre orman kaybının çok fazla yaşandığı ülkelerdeki ana etkenin kakao üretimi, altın madenciliği ve yangınlar olduğu aktarıldı.
Orman kaybının en fazla %43’lik bir oranla Brezilya’da gerçekleştiği ifade edildi. Demokratik Kongo’da %13, Bolivya’da ise %9’luk bir kayıp meydana geldi.
Geçen yıl küresel olarak yok edilen 41 bin kilometrekareden fazla alan, 2022’yi ormanlar için yirmi yıl içinde en yıkıcı dördüncü yıl yaptı.
Hızlanan kayıp, dünya liderlerinin 2021’deki Glasgow COP26 zirvesinde 2030’a kadar orman kaybını durdurma ve tersine çevirme sözü vermesinden bir yıl sonra geldi.
Dünyadaki yaklaşık 1,6 milyar insan, yiyecek ve geçim kaynakları için doğrudan orman kaynaklarına güveniyor.
Bilim insanları, iklim değişikliği ve ormansızlaşmanın bir araya gelmesinin yalnızca Güney Amerika’da değil, tüm dünyada hava durumunu derinden bozabileceğinden korktuklarını ifade ettiler.
Derleyen: Tuğba Akkesen