- Güneydoğu Asya’daki tropik Borneo adasında özel bir palmiye türü bulundu.
- Palmiye ailesinin bilinen tek üyesinin (Arecaceae) tamamen yer altında çiçek açtığı ve meyve verdiği keşfedildi.
Kew Kraliyet Botanik Bahçelerindeki araştırmacılar, bu sıra dışı özelliğinden dolayı, keşfedilen türe latince “yer altı” anlamına gelen “Pinanga subterranea” adını verdiler.
Bu bulgu, aynı zamanda yer altında gizlenmiş ve henüz araştırmacılar tarafından geniş çapta keşfedilmemiş çeşitli ilginç bitkilerin varlığının da kanıtı oldu.
Konu hakkındaki çalışma sonuçları, Uluslararası Palmiye Topluluğu Dergisi olan PALMS’da yayımlandı.
Bitki ve meyvesi, Borneo’nun yerli halkı tarafından iyi bilinmesine rağmen, P. subterranea bilim camiası tarafından araştırmacıları şaşırtacak şekilde tamamen göz ardı edilmişti.

Bitkinin varlığı ilk kez 1997 yılında Sarawak’taki Lanjak Entimau Yaban Hayatı Koruma Alanı’nı ziyareti sırasında palmiye ile karşılaşan Malezyalı bir botanikçi olan Dr. Paul Chai tarafından keşfedildi.
Dr.Chai, genç bir hurma ağacını çevreleyen kalın yaprak yığınını daha iyi görebilmek için kenara iterken, ortaya çıkan meyveyi fark etmişti.
İlk bakışta bu tür, Bornea yağmur ormanlarındaki diğer yaygın palmiye ağaçlarının genç bir bitkisi gibi görünüyor. Palmiye fideleri genellikle tropikal yağmur ormanlarında orman tabanını kapladığı için en uzman botanikçilerin bile onu tespit etmesi, bu zamana kadar çok zorluydu.
Tüm bu tuhaflığa rağmen bilim insanları, P. subterranea’nın çok sayıda tohum ve meyve verdiğini gözlemlediler. Bu da bitkinin başarılı bir tozlaşma mekanizmasının olduğunu gösterdi.
Bu araştırma, gelecekte akıllara durgunluk veren keşiflere olanak tanımak için hem taksonomik koleksiyonlara hem de yeni nesil bitki uzmanlarına yatırım yapmaya devam edilmesi gerektiğini hatırlatıyor.
Derleyen: Tuğba Akkesen