- Valve’ın yapay zekâ tarafından üretilen içeriklere sahip oyunları yasakladığı bildiriliyor.
- Yani bu demek oluyor ki Valve, fikri mülkiyet haklarına sahip oldukları kanıtlanamayan yapay zekâ tarafından oluşturulan sanat varlıklarını içeren Steam oyunlarını hedef alıyor.
Oyun endüstrisinde deneyimli Simon Carless tarafından tespit edilen bir Reddit gönderisinde, bir geliştirici bir oyunun erken bir sürümünü Steam’e “oldukça açık bir şekilde yapay zekâ tarafından oluşturulmuş” varlıklarla gönderdiğini ve daha sonraki bir yapıda elle geliştirmeyi planladıklarını söyledi.
Buna karşılık, geliştirici Valve’a gerekli tüm haklara sahip olduğunu kanıtlayamadığı sürece oyunun onaylanamayacağı söylüyor.
Valve: “İncelemelerimiz sonucunda, bir veya daha fazla üçüncü tarafa ait görünen fikri mülkiyet tespit ettik. Özellikle, üçüncü taraflara ait telif hakkıyla korunan materyallere dayandığı görülen yapay zekâ tarafından üretilen sanat varlıkları içeriyor.
Yapay zekâ tarafından oluşturulan bu tür sanat eserlerinin yasal mülkiyeti belirsiz olduğundan, oyununuzdaki varlıkları oluşturmak için yapay zekâyı eğiten veri setinde kullanılan tüm fikri mülkiyet haklarına sahip olduğunuzu kesin olarak doğrulamadığınız sürece, oyununuzu yapay zekâ tarafından oluşturulan bu varlıkları içerdiği sürece yayımlayamayız.”
Valve, ayrıca bahsi geçen oyun yapısının başarısız olduğunu ve geliştiriciye yeniden göndermeden önce haklarına sahip olmadığı tüm içeriği kaldırması için tek bir fırsat vereceğini söyledi.
Geliştirici daha sonra söz konusu varlıkları “artık belirgin bir yapay zekâ belirtisi kalmayacak şekilde” elle geliştirdiklerini, ancak oyunu yeniden gönderdikten sonra yine reddedildiğini söylese de.
Valve, “Geliştiricinin gerekli tüm haklara sahip olmadığı oyunları yayınlayamayız. Şu anda, varlıkları oluşturmak için kullanılan temel yapay zekâ teknolojisinin eğitim verileri üzerinde yeterli haklara sahip olup olmadığı belirsiz olduğu için oyununuzu dağıtmayı reddediyoruz.”

Diğer yaratıcı alanlardaki profesyoneller gibi, giderek artan sayıda geliştirici de oyunlarını oluşturmaya yardımcı olması için yapay zekâyı kullanıyor. Ancak webden kazınan insan yapımı sanat eserleri üzerinde eğitilen üretken yapay zekâ araçlarının hızla yaygınlaşması, daha önce var olmayan telif hakkı sorunlarını gündeme getirdi.
Hükümetler, sanatçılar ve şirketlerin en iyi nasıl ilerleyebileceklerini tartıştıkları bu konu, dünyanın büyük bir bölümünde gri bir alan olarak kalmaya devam ederken, Japonya kısa bir süre önce yapay zekâ modellerini eğitmek için veri kümelerini kullanmanın telif hakkı yasasını ihlal etmediğini açıkladı. Decrypt tarafından bildirildiği üzere bu karar, model eğitmenlerinin veri sahiplerinden izin almak zorunda kalmadan kamuya açık verileri kullanabileceği anlamına geliyor.
Oyun geliştiricisi, Valve’in oyunlarını reddetme kararının kafalarını karıştırdığını, özellikle de PC pazarında yapay zekâ tarafından üretilen varlıkları açıkça kullanan bazı oyunların mevcut olduğunu söyledi.
Bu oyunlardan biri olan This Girl Does Not Exist geçtiğimiz eylül ayında Cute Pen Games tarafından piyasaya sürüldü ve tamamen yapay zekâya dayanması nedeniyle “türünün ilk oyunu” olarak lanse edildi. Ürün açıklamasında “Sanat, hikâye, karakterler ve hatta seslendirme de dahil olmak üzere burada göreceğiniz her şey makine öğrenimli yapay zekâ tarafından oluşturuldu.” deniyor.
Geliştirici, “Görünüşe göre Valve’ın henüz yapay zekâ tarafından üretilen oyunlara yönelik standart bir yaklaşımı yok ve yapay zekâ kullanımından açıkça bahseden birkaç oyun gördüm.
Ancak en azından şu anda, temkinli görünüyorlar ve yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriği yayınlamaya istekli değiller, bu yüzden sanırım buradaki diğer geliştiriciler için buna karşı dikkatli olun.” dedi.
Derleyen: Onur Bedek