- Soya fasulyesine yapılan gen eklemeleri, et tüketimine alternatif sunabilir.
- Yeni yöntemin daha az maliyetli olduğu iddia ediliyor.
- Hala test aşamasında olan yöntemin tüketicilere ne zaman sunulacağı kesin değil.
Moolec’in moleküler tarım teknolojisinin ayrıntıları ticari bir sır olsa da şirket, normal soya bitkilerinin genomuna domuz genleri eklenerek çalışıldığını belirtiyor. Sonuç olarak, “Piggy Sooy” fasulyelerindeki proteinlerin dörtte biri domuz proteini. Ayrıca soya fasulyesinin eti bile pembe, domuz benzeri bir renge sahip.
Şirket web sitesinde “Her bir protein tat, doku ve besin değerleri gibi hedeflenen işlevsellik açısından değer katmak üzere seçilmiştir.” diyor.
Çiftçiler, bitkileri geleneksel tarım uygulamalarıyla yetiştirecek. Fasulyeler hasat edilip işlendikten sonra yine geleneksel tekniklerle proteinleri et ikamelerine ve diğer ürünlere dönüştürülecek. Şirketin sığır eti proteini üreten bezelye bitkileri üzerinde de çalışıldığı bildiriliyor.
Laboratuvarda yetiştirilen domuz etinde olduğu gibi, Piggy Sooy’un ticari olarak benimsenmesinin, domuzların yetiştirilmesi ve kesilmesinin yanı sıra ilgili etik ve çevresel kaygıları da ortadan kaldırabileceği umuluyor.
Şirketin baş bilim sorumlusu Amit Dhingra, “Moolec, soya fasulyesi gibi ekonomik açıdan önemli ürünlerin tohumlarında son derece değerli proteinlerin ifadesi için benzersiz, başarılı ve patentlenebilir bir platform geliştirdi. Bu başarı, moleküler tarım yoluyla tohumlarda yüksek düzeyde protein ifadesi elde etmek isteyen tüm bilimsel topluluklar için bir emsal oluşturuyor.” diyor.
Proteinleri içeren gıdaların tüketicilere ne zaman sunulabileceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

Derleyen: Hatice Bulut