- Bilim insanları, öğrenme, hafıza, saldırganlık ve diğer karmaşık davranışlar için gerekli genlerin yaklaşık 650 milyon yıl önce ortaya çıktığını keşfetti.
- Elde edilen bulgular, insanlarda ve diğer hayvanlarda gözlemlenen monoaminler tarafından modüle edilenler gibi karmaşık davranışların evrimsel kökeni üzerinde derin etkilere sahip.
Leicester Üniversitesinden araştırmacıların liderliğindeki bir bilim ekibi, öğrenme, hafıza, saldırganlık ve diğer karmaşık davranışlar için gerekli genlerin yaklaşık 650 milyon yıl önce ortaya çıktığını keşfetti.
Genetik ve Genom Biyolojisi Bölümü Nörogenetik grubundan Dr. Roberto Feuda ve Leicester Üniversitesi ile Fribourg Üniversitesinden diğer meslektaşlarının öncülüğünde elde edilen bulgular Nature Communications dergisinde yayımlandı.

Dr. Feuda, “Serotonin, dopamin ve adrenalin gibi monoaminlerin sinir sisteminde nöromodülatörler olarak görev yaptığını, karmaşık davranışlarda ve öğrenme ve hafıza gibi işlevlerin yanı sıra uyku ve beslenme gibi süreçlerde de rol oynadığını uzun zamandır biliyoruz. Ancak, bu monoaminlerin üretimi, tespiti ve parçalanması için gerekli genlerin kökeni kesin değildi. Hesaplama yöntemlerini kullanarak, bu genlerin evrimsel geçmişini yeniden yapılandırdık ve monoamin üretimi, modülasyonu ve alımında yer alan genlerin çoğunun bilateryen kök grubundan kaynaklandığını gösterdik.” dedi.
Elde edilen bulgular, insanlarda ve diğer hayvanlarda gözlemlenen monoaminler tarafından modüle edilenler gibi karmaşık davranışların evrimsel kökeni üzerinde derin etkilere sahip.
Dr. Feuda, “Bu keşif, karmaşık davranışların kökenini ve aynı nöronların ödül, bağımlılık, saldırganlık, beslenme ve uykuyu modüle edip etmediğini açıklığa kavuşturacak yeni önemli araştırma yolları açacak.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Derleyen: Serap Atabey