- ABD’li bilim insanları, iki atomu kaynaştırmak için lazer kullanarak ikinci defa bir nükleer füzyon reaksiyonundan net enerji kazanımı elde etti.
- ABD Enerji Bakanlığı bu gelişmeyi “ulusal savunmada ve temiz enerjinin geleceğinde ilerlemelerin önünü açacak, on yıllardır süren büyük bir bilimsel atılım” olarak nitelendirdi.
- Füzyon enerjisi bol miktarda temiz enerji beklentisi yaratıyor. Çünkü reaksiyonlar, sera gazı ya da radyoaktif atık oluşturmuyor.
Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarının Ulusal Ateşleme Tesisi, iki atomu kaynaştırmak için lazer kullanarak büyük bir başarıya imza etti.
ABD’li bilim insanları neredeyse sınırsız, güvenli ve temiz bir enerji kaynağı bulmak arayışında. Geçtiğimiz yıl aralık ayında gerçekleşen tarihî buluştan bu yana, ikinci kez bir nükleer füzyon reaksiyonunda net enerji kazanımı elde edildi.
Lawrence Livermore sözcüsü, Kaliforniya merkezli Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarındaki bilim insanlarının 30 Temmuz’da Ulusal Ateşleme Tesisinde (NIF) gerçekleştirdikleri bir deneyde aralık ayına kıyasla daha yüksek bir enerji verimi elde ettiklerini söyledi. Sözcü, nihai sonuçların halen analiz edilmekte olduğunu da ekledi.
Nükleer füzyon, hidrojen gibi hafif elementlerin bir araya gelerek daha ağır elementler oluşturmasını ve bu süreçte büyük bir enerji patlamasının açığa çıkmasını içerir. Güneşin ve diğer yıldızların ısısıyla ışığını ortaya çıkaran bu yaklaşım, sürdürülebilir ve düşük karbonlu bir enerji kaynağı olarak büyük potansiyel arz eder.
Aralık ayında Lawrence Livermore ilk kez lazerler kullanarak bir füzyon deneyinde net bir enerji kazanımı elde etti. Enerji Bakanlığının açıklamasına göre bu deney, lazerin hedefe 2,05 megajul göndermesinin ardından 3,15 megajul enerji çıkışı üreterek füzyon ateşlemesi olarak bilinen şeyi kısaca başardı.
Başka bir deyişle; füzyondan, füzyonu gerçekleştirmek için kullanılan lazer enerjisinden daha fazla enerji üretildi.
ABD Enerji Bakanlığı bu gelişmeyi “ulusal savunmada ve temiz enerjinin geleceğinde ilerlemelerin önünü açacak, on yıllardır süren büyük bir bilimsel atılım” olarak nitelendirdi.
Füzyon enerjisi bol miktarda temiz enerji beklentisi yaratıyor: reaksiyonlar sera gazı ya da radyoaktif atık oluşturmuyor. Döteryum ve trityum adı verilen ağır hidrojen formlarından oluşan tek bir kilogram füzyon yakıtı, 10 milyon kilogram fosil yakıt kadar enerji sağlamakta. Ancak bu noktaya ulaşmak 70 yıl aldı.
Bilim insanları, teknolojinin uygulanabilir enerji santrallerine dönüşmeye hazır olmaktan uzak olduğu ve iklim krizini çözmeyeceği konusunda uyarıyor. Ancak son atılımları, yıldızların gücünün Dünya’da kullanılabileceğinin kanıtı olarak görenler de var.
Derleyen: Alp Eren Gümüş