- Yeni bir çalışma, COVID geçiren kişilerde beyin sersemliği gibi belirli semptomların ilk enfeksiyondan iki yıl sonra bile rastlanabileceğini gösteriyor.
- COVID geçirdikten sonra uzun bir süre semptomlarının geçmediğini bildiren hastaların ardından yapılan çalışma, bunu tedavi etmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu açığa çıkardı.
İngiltere’deki King’s College London ve Imperial College London’dan bir ekip, pandemi sırasında bir noktada SARS-CoV-2 ile enfekte olan 3.335 kişinin bilişsel test performansını inceledi. Testlerde hafıza, dikkat, muhakeme, işlem hızı ve motor kontrol gibi farklı yetenekler ölçüldü.
Araştırmacılar, beyin testlerinde en çok zorlananların aynı zamanda 12 hafta veya daha uzun süren COVID-19 semptomları bildirdiklerini tespit etti.
Dokuz ay arayla iki tur test yapıldı ve ikinci tur, SARS-CoV-2 enfeksiyonundan yaklaşık iki yıl sonra gerçekleştirildi. Veriler, COVID yaşayanlar için iki tur arasında puanlarda bir iyileşme olmadığını gösterdi.
King’s College London’dan veri bilimci Nathan Cheetham, “Bulgularımız, COVID-19 geçirdikten sonra uzun süreli semptomlarla yaşayan insanlar için koronavirüsün, kelimeleri ve şekilleri hatırlama yeteneği gibi zihinsel süreçler üzerindeki etkilerinin, ortalama neredeyse iki yıl geçmesine rağmen hâlâ tespit edilebilir olduğunu gösteriyor.” dedi.
Yine de burada bazı olumlu haberler de var. Virüsten tamamen kurtulduğunu bildiren katılımcılar, hiç COVID-19 geçirmemiş olanlarla karşılaştırılabilir test puanlarına sahipti. Bu, birkaç ay semptom yaşayanlar için bile iyileşmenin mümkün olduğunu gösteriyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre COVID geçiren ve sonrasında uzun süreli semptom gösteren insan sayısı on milyonlarca. Bu semptomların uzun sürmesi, günlük yaşamın ve işin hemen her yönü üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir ve maalesef henüz bir tedavisi yok.
King’s College London’da klinik yaşlanma ve sağlık araştırmacısı olan Claire Steves, “Gerçek şu ki ilk enfeksiyonlarından iki yıl sonra bazı insanlar, kendilerini tam olarak iyileşmiş hissetmiyor ve hayatları koronavirüsün uzun vadeli etkilerinden etkilenmeye devam ediyor. Durumun neden böyle olduğunu ve yardımcı olmak için neler yapılabileceğini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var.” diyor.
Derleyen: Görkem Süner