- Bilim insanları, gezegenimizdeki farklı yaşamları ortaya çıkarmaya devam ediyor.
- Araştırmacılar, Pasifik’teki deniz tabanının altında daha önce hiç görülmemiş yer altı sıvılarının damarlarını buldu.
- Bilim insanları, ilk kez hidrotermal bacaların altındaki deniz altı yaşamı araştırdı ve gizlenmiş bir ekosistemi ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, gezegenimizdeki yaşamın yeni katmanlarını ortaya çıkarmaya devam ediyor. Schmidt Okyanus Enstitüsüne ait bir gemideki akuanautlar, derin ve kayalık Pasifik’te volkanik kabuk levhalarını ters çevirmek için bir sualtı robotu kullandı. Uluslararası araştırmacılardan oluşan ekip, bu bölgenin deniz tabanının altında daha önce hiç görülmemiş yeraltı sıvılarının damarlarını buldu.
Enstitünün yönetici direktörü Jyotika Virmani, “Okyanusta kum ve çamurda yaşayan hayvanları uzun zamandır biliyoruz ancak bilim insanları, ilk kez hidrotermal bacaların altındaki hayvanları araştırdı. Başka bir ekosistemin altına gizlenmiş yeni bir ekosistemin bu keşfi, yaşamın inanılmaz yerlerde olduğuna dair kanıtlar sunmakta.” dedi.
Bilim insanları, okyanusun derinliklerinden sıcak, mineral bakımından zengin sıvılar püskürten hidrotermal bacaları 1970’lerde keşfetmişti. Ancak son 46 yıldır yapılan araştırmalarda, hiç kimse okyanusun sıcak su kaynaklarının altına bakmayı düşünmemişti.
Deniz tabanının kabuğu soyulduğunda solucanlar, salyangozlar ve kendi besinlerini üreten bakterilerden oluşan bir ekosistem ortaya çıktı.
Viyana Üniversitesinden ekolog Monika Bright “Denizin derinliklerinde bulunan hidrotermal bacalarındaki hayvan yaşamına ilişkin anlayışımız, bu keşifle beraber büyük ölçüde genişledi. İki dinamik baca habitatı mevcut. Yüzeyin üstündeki ve altındaki hidrotermal bacalarındaki hayvanlar, aşağıdan gelen baca sıvısına ve yukarıdan gelen deniz suyundaki oksijene bağlı olarak birlikte gelişirler.” dedi.
Bilim insanları özellikle tüp solucanlarını büyüleyici buldular. Bu derin deniz canlıları, yeni yaşam alanlarını kolonileştirmek için volkanik sıvılar aracılığıyla deniz tabanının altındaymış gibi görünüyor. Bu durum, tüp solucanlarının yavrularının neden bu kadar az sayıda derin volkanik yarık etrafında toplandığını açıklıyor. Çoğu, yüzeyin altında olgunlaşıyor olabilir.
Araştırmacılar, bu hipotezi test etmek için SuSebastian isimli uzaktan kumandalı bir araç kullanarak Orta Amerika açıklarındaki Doğu Pasifik yükselişinde yaklaşık 2.500 metre derinlikteki okyanus tabanının bir bölümünü temizledi. Ardından bir ağ kutusu koydu. Birkaç gün sonra araştırmacılar, bu kutuyu kaldırdıklarında temizlenen bölgede yeni hayvanların kolonileştiğini gördüler. Bu kolonileşen deniz canlıları, oraya deniz tabanındaki birçok çatlak ve yarığın içinden gelmiş olabilir.
Bulguların sonuçları, önümüzdeki aylarda yayımlanacak. Ancak söylenilenler doğruysa gelecekteki derin deniz madenciliği, bu yeni bulunan ekosistemi derinden etkileyebilir.
Schmidt Okyanus Enstitüsünün başkanı ve kurucu ortağı Wendy Schmidt, “Yeni canlıların ve şimdi de tamamen yeni bir ekosistemin keşfi, okyanusumuz hakkında henüz ne kadar çok şey keşfettiğimizin altını çiziyor. Ayrıca henüz bilmediklerimizi veya anlamadıklarımızı korumanın ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.” ifadelerine yer verdi.
Derleyen: Davut Bulut