- Bilim insanları, 20 kolu ve canlı renkleri ile büyüleyici, daha önce keşfedilmemiş “Antarktika çilek tüyü yıldızını” ortaya çıkardı.
- Bu türün küresel olarak yaygın olması, değişen sıcaklık ve derinlik koşullarında keşfedilmeyi bekleyen birçok tüy yıldızı türünün olduğuna işaret ediyor.
Antarktika’da yeni bir bulgu ortaya çıkarıldı; Promachcrinus Fragarius adlı daha önce bilinmeyen bir tüy yıldızı türü veya diğer adıyla Antarktika çilek tüyü yıldızı. Biri kısa ve engebeli, diğeri uzun ve tüylü olmak üzere iki takım eki olan bu canlı; ortasında çilek şeklindeki gövdesinden çıkan 20 kolu ve mordan koyu kırmızıya kadar uzanan renkleri ile dikkat çekiyor.
Güney Okyanusu’nun derinliklerinde 65 ila 1170 metre arasında keşfedilen bu tür, 2008 ve 2017 yılları arasındaki keşif gezileri sırasında Emily McLaughlin, Nerida Wilson ve Greg Rouse liderliğindeki bir araştırma ekibi tarafından tanımlanan dört yeni Antarktika tüy yıldızı türünden biri.
Tüy yıldızları, krinoid sınıflandırmasına giriyor ve sapları olmadığı için tüy yıldızlar olarak kategorize ediliyorlar. Bu türü diğerlerinden ayıran özellik ise etkileyici kol sayısı; diğerlerinin çoğunda yaklaşık beş kol bulunurken bu türde 20 kol bulunuyor.
Hint Okyanusu’ndan Japonya’ya kadar olan sığ sulardaki bolluklarının aksine bu Antarktika tüy yıldızları, daha soğuk ve daha derin ortamları tercih ediyor. Muhtemelen ekstra uzuvlarını bu tür derinliklerde gezinmek, avlanmak için kullanıyorlar. 200 kola kadar sahip türler olsa da 20 kollu keşif, cinsin yaklaşık 30 santimetre altındaki tipik boyutu göz önüne alındığında dikkate değer.
Tüy yıldızların küresel olarak yaygınlığı, bir dizi sıcaklık ve derinlikte gelişen keşfedilmemiş daha birçok tür olduğunu gösteriyor. Yeni aile üyelerinin devam eden ifşası, bu esrarengiz yaratıklar ve onların bilinen tüy yıldızlarından farklılıkları hakkında daha fazla bilgi vaat ediyor.
Derleyen: Eliz Canyurt