- California eyaletinde, orman yangınlarını önleme amacıyla oldukça güncel bir çözüm geliştirildi. İtfaiyeciler, yangını tespit etmek için yapay zekâdan yararlanıyor.
- Şehirdeki kameraları kullanan yapay zekâ, orman yangınlarını tespit ederek itfaiyecileri harekete geçiriyor. Bu şekilde tehlike başlamadan bitiyor.
- ALERTCalifornia AI isimli bu yapay zekâ, Cleveland Ulusal Ormanında çıkan bir yangını tespit etti ve yangın 45 dakika içinde söndürüldü.
Dünya genelinde doğal yaşamı baltalayan orman yangınları günümüzde oldukça büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Ülkemizde ve dünyada yakın zamanda yaşanan orman yangınlarına bakacak olursak, istatistiklerin epey trajik olduğunu görebiliriz.
Bu sorunun üstesinden gelmede potansiyel gösteren bir çözüm, California itfaiyecilerinden geldi. California itfaiyecileri, orman yangınlarını tespit etmeye yardımcı olmak için yapay zekâ kullanıyor.
İtfaiyecilerin kullandığı teknik basitçe şu şekilde çalışıyor: California eyaleti genelinde stratejik şekilde yerleştirilmiş 1000’den fazla kameradan videolar alınıyor. Bu videolar bir makineye aktarılıyor ve bu makine, gerektiği durumlarda müdahale ekiplerini harekete geçmeleri konusunda uyarıyor.
Geçen ay başlatılan ALERTCalifornia AI programının potansiyelini ortaya koyan örnekler gelmeye başladı bile. Bir kamera, yerel saatle sabah 3’te San Diego’nun yaklaşık 80 km doğusundaki çalılık Cleveland Ulusal Ormanında çıkan bir yangını tespit etti.
İnsanlar uyurken ve gecenin karanlığı yangın dumanını gizlerken, şiddetli bir orman yangını doğabilirdi. Ancak yapay zekâ; yedi motor, iki buldozer, iki su tankeri ve iki el ekibi dahil olmak üzere yaklaşık 60 itfaiyeciyi çağıran bir itfaiye kaptanını uyardı. Cal Fire (California Ormancılık ve Yangından Korunma Departmanı) 45 dakika içinde yangının söndüğünü bildirdi.
California merkezli bir şirket olan DigitalPath’in yapay zekâsı kullanılarak geliştirilen platform, eyalet genelinde çeşitli kamu kurumları ve elektrik kuruluşları tarafından kurulan ve her biri 360 derece dönebilen 1.038 kameraya erişiyor.
Bir Cal Fire istihbarat uzmanı olan Suzann Leininger, program hakkında “Dünyanın her yerinde, özellikle de çok daha büyük ve daha sık yangın rejimleri ve iklim değişikliği yaşadığımız için, bu sistem %100 uygulanabilir.” dedi.
Umuyoruz ki böyle teknolojiler insanlık adına gelişmeye devam eder. Daha da umduğumuz şey ise ilerleyen süreçte ülkemiz ve dünya genelinde orman yangınlarının yeterince önemsenmesi.
Derleyen: Ömer Kağan Selen