- Araştırmacılar, ilk kez insan kalp dokularında mikroplastiklere rastladı.
- Dokularda sekiz tür plastik tespit edildi.
- Konuyla ilgili basın açıklamasında, “bilim insanlarının mikroplastikleri aradıkları her yerde buldukları” belirtildi.
Yiyeceklerde, suda, havada hatta insan vücudunun kimi bölümlerinde mikroplastiklerin olduğunu biliyoruz. Yapılan yeni bir araştırmaya göre vücudun iç organlarından biri olan insan kalbinin de bu durumdan nasibini aldığını öğrenmiş olduk. Bu, elbette bilim insanlarınca şaşırtıcı bulunmadı. Zira mikroplastikler, her yerde!
Uluslararası bir araştırma ekibi, kalp ameliyatı sırasında 15 hastadan kalp dokusu örnekleri ve bu katılımcıların yarısından kan örnekleri toplayarak bir pilot çalışma yürüttü. Environmental Science & Technology dergisinde yayımlanan ön bulgular, “mikroplastiklerin prosedürler sırasında beklenmedik bir şekilde ortaya çıktığını” gösteriyor.
Sekiz tür plastik gözlemlendi
Araştırmacılar, lazer ve kızılötesi görüntüleme araçlarını kullanarak çoğu doku örneğinde onlarca hatta binlerce bireysel mikroplastik parça tespit etti. Ancak miktarlar ve maddeler, katılımcılar arasında değişiklik gösterdi. Ekip, dokularda öncelikle polyester giysilerde bulunan polietilen tereftalat ve PVC dahil olmak üzere sekiz tür plastik tespit etti.
Tüm katılımcılardan alınan kan örneklerinde de bir dizi farklı türde küçük plastik parçacıklar bulundu. Fakat ilginç bir şekilde ameliyattan sonra bu maddelerin boyutlarında küçülme gözlemlendi.
Araştırmacılar, plastiklerin vücuda girmesinde kalp ameliyatı gibi invaziv tıbbi prosedürlerin rol oynadığını düşünüyor. Elbette, bunun ne kadar yaygın bir sorun olduğunu anlamak için daha büyük ve daha çeşitli çalışmaların yapılması gerekiyor. Ancak bu ön sonuçlar, durumun ciddi bir araştırma konusu olarak ele alınması için fazlasıyla yeterli.
Derleyen: Nazlı Koyuncu