- “Giraffenap”, ofis çalışanlarının zürafa gibi dik uyumasını sağladığı için “zürafa şekerlemesi” anlamına gelen bu ismi almış.
- Araştırmalar, çalışanların iş yerinde şekerleme yapmasına izin vermenin faydalarını gösteriyor.
Bir Japon firması, iş yerinde şekerleme yapma konusunda yenilikçi bir çözüm olan “Giraffenap”i tanıttı. Dikey bir kabin olan bu bölme, küçük bir telefon kulübesini anımsatıyor ve ofis çalışanlarının dik bir şekilde uykularını almalarına olanak tanıyor.
Japonya’nın Hokkaido kentindeki Koyoju Plywood Corporation tarafından oluşturulan bölme, dış gürültüyü engellerken birden fazla platformda vücudun ağırlığını destekliyor. 2,5 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 1 metre genişliğinde olan bölme, klostrofobik kişiler için uygun olmayabilir.
Şirket, hem işi hem de sağlık hizmetlerini iyileştirmek için şekerlemenin kolayca erişilebilir olduğu bir toplum vizyonuyla hareket ediyor.
“Giraffenap” bölmesi, “Spacia” ve “forest” olmak üzere iki tasarıma ve her biri uyurken rahat bir duruş sağlayan benzersiz bir sandalye düzenine sahip.
Kullanıcılar yıldırım şeklinde bir duruş sergiliyor, başlarını ve kollarını uçak tepsi masalarına benzer yastıklı platformlara yaslıyor.
Kapsül, yaklaşık 2 metre uzunluğa ve 100 kilogramdan hafif kişilere hitap ediyor.
Yangın söndürücüler, duman dedektörleri ve havalandırma fanları gibi güvenlik özellikleriyle donatılmış bölme, ofis gürültüsünden uzak ve sakin bir alan sunarak zihinsel rahatlamaya yardımcı oluyor.
Daha uzun şekerlemeler gece uykusunu etkileyebileceğinden, önerilen şekerleme süresi 20 dakika. Bu bölmeler sadece ofislerde değil, aynı zamanda Tokyo’daki Harajuku Nescafé gibi kafelerde de kullanılıyor.
Araştırmalar; kısa şekerlemelerin refahı, üretkenliği ve yaratıcılığı geliştirdiğini gösteriyor. Gündüz şekerlemesi, daha büyük beyin hacmiyle ilişkilendirilir ve nörodejenerasyona karşı koruma sağlayabiliyor.
Ek olarak sadece beş dakikalık kısa bir öğleden sonra uykusu, hafızayı güçlendirme ve öğrenmeye hazırlık gibi bilişsel işlevleri geliştiriyor.
İş yerinde kestirmenin dünya çapında kabul görmesi yavaş olsa da Japonya, mevcut masa başında uyuma uygulaması “Inemuri” ve strese bağlı nedenlerden kaynaklanan mesleğe bağlı ani ölümün “Karoshi” uygulamaları nedeniyle önde bulunuyor.
Derleyen: Eliz Canyurt