- Shanghai merkezli şirket, GR-1 robotunun seri üretimine 2023’ün sonuna kadar başlamış olmayı ve gelecek yıl binlerce ünite teslim etmeyi planlıyor.
- Fourier, iki ayaklı robotunun “beyni” üzerinde çalışmak için büyük yapay zekâ şirketleriyle iş birliği yapmayı umuyor.
Şangay’da düzenlenen Dünya Yapay Zekâ Konferansı’nda (WAIC) Fourier Intelligence, 50 kg yük taşırken saatte 5 km hızla iki ayak üzerinde yürüme yeteneğiyle dikkatleri üzerine çeken çarpıcı insansı robotu GR-1’i tanıttı.
Çin yapımı bu robot, Tesla ve Xiaomi gibi şirketler tarafından takip edilen iki ayaklı robotlara olan ilgiyi yeniden canlandırdı.
Alex Gu tarafından kurulan Fourier, başlangıçta rehabilitasyon robotlarına odaklandı ve adını matematikçi Joseph Fourier’den alan bir teknoloji merkezinden gelişti. 10’dan fazla ülkede rehabilitasyon cihazlarıyla elde edilen başarının ardından, Gu’nun insansı bir robot hayali yeni bir girişimin fitilini ateşledi. Yüksek maliyetler ve teknolojik engeller nedeniyle çok az şirket insansı robotlara girişmiş olsa da Fourier, mükemmel olmayı amaçlıyor.
GR-1’in yolculuğu, küçük bir laboratuvarda mühendislerin onu iyileştirmek ve test etmek için uğraşmasıyla başladı. Üç yıl sonra 2022’de bir dönüm noktasına ulaşıldı. GR-1’in ilerlemesi övgü ve şüphe uyandırdı.
İnsansı robotları ticarileştirmek, masraf ve teknik karmaşıklık nedeniyle bir zorluk olmaya devam ediyor. Xiaomi’nin CyberOne ve Tesla’nın Optimus prototipi sahanın çabalarını gösterirken gerçek dünyaya uygulanabilirliği konusunda endişeler devam ediyor.
Gu, Elon Musk’ın insanlara sıradan görevlerde yardımcı olan ve potansiyel olarak duygusal değer sağlayan robotlar vizyonunu paylaşıyor. Büyük dil modellerinin (LLM’ler) ortaya çıkışı, mantıksal akıl yürütme ve daha insan benzeri davranışlar sağlayarak insansı robotları dönüştürebilir.
Fourier, donanıma odaklanırken LLM gelişimi için potansiyel iş birlikleri araştırılıyor. GR-1,üniversitelerde ve yapay zekâ şirketlerinde araştırma ve geliştirmeye girdi; kitlesel üretim ise 2024’te planlanıyor.
Gu, insansı robotların rehabilitasyon robotlarından daha fazla gelir üreteceğini öngörüyor; günlük yaşama entegre etme yolculuğunun uzun ama umut verici olduğunu da belirtiyor.
Derleyen: Eliz Canyurt