- 1980’li yıllara damgasını vurduğunu belirttiğim bu film hakkında hiçbir şey hatırlamıyorsanız yalnız değilsiniz çünkü Zepotha hiç var olmadı.
- TikTok’ta viral olan bu film, şarkıcı Emily Jeffri’nin yeni parçasını tanıtmak için yapılan bir pazarlama kampanyasının ürünü.
Neredeyse her hafta yeni bir akımla karşılaştığımız sosyal medya platformu TikTok’ta bu haftanın akımı 70’li yıllara damga vuran korku filmi Zepotha. Filmin kanlı orman sahnelerine tepki videoları kullanıcı akışlarını domine ediyor.
TikTok kullanıcıları filmdeki vintage kıyafetleri yeniden yaratmak için ebeveynlerinin gardıroplarını karıştırıyor. Karakterlerin fan artları ve filmin muğlak sonuyla ilgili karmaşık teoriler üretiyor. Zepotha etiketi yaklaşık 160 milyon kez görüntülendi ve filmin tema şarkısı -ruhani, synth ağırlıklı bir pop ritmi- trend oldu.
Tüm bunlar, müzik sanatçısı Emily Jeffri‘nin yeni bir şarkısını tanıtmak için yapılan akıllıca bir pazarlama kampanyasının parçası. 18 yaşındaki şarkıcı, TikTok’ta sahte bir filmin viral hale getirilmesiyle ilgili bir video yayımladı. Takipçilerini, kafa karışıklığı yaratmak için diğer içerik oluşturuculara “Zepotha’daki kıza tam olarak benzediklerini” söylemeye teşvik etti. Video 7,6 milyon kez izlendi. Başka bir videoda ise bir film gurusu sizinle her dalga geçtiğinde Zepotha’yı gündeme getirerek onları filmin gerçek olduğuna inandırmayı önerdi.
Zepotha, TikTok’ta içselleştirilmiş büyük bir şaka olarak kendinden bahsettiriyor.
Jeffri hafta sonu yayımladığı bir TikTok mesajında “Birlikte yeni bir hikâyenin geliştiğine, ana karakterlerin ortaya çıktığına vs. tanık olacağız. Binlerce insanı bu tuhaf isimli 80’ler korku filminin gerçekten var olduğuna ikna edebiliriz.” dedi.
Jeffri’nin bu fikri oldukça işe yaradı ve trend başarılı sonuçlar verdi. Birkaç gün içinde Jeffri’nin yeni şarkısını içeren ses 12.000’den fazla videoda kullanıldı. Diğer kullanıcılar, filmin trajik kahramanları hakkında kapsamlı, müstehcen hayran kurguları yazdıklarını iddia ederek şakaya girişti. Hayranlar Zepotha’nın “fragmanlarını” yayımladılar ve 2024’te yeniden başlatılacağına dair söylentiler yaydılar. Diğer kullanıcılar filmle ilgili şüphelerini ya da kafa karışıklıklarını dile getirdiklerinde, Zepotha doğrucuları çocukken ebeveynlerinin onlara filmi gösterdiği konusunda ısrar ettiler.
Bir kullanıcı filmle ilgili bir TikTok’ta “Zepotha’yı izlemedim ve sadece uydurduğumuzu söyledikleri için travmatize oldum.” yorumunu yaptı.
TikTok’ta viral olmak bir zamanlar sanatçıların müzik endüstrisinde başarılı olmalarını hızlandıran bir avantajdı. Şimdi ise bu bir beklenti. Sanatçılar, müziklerine eşlik edecek bir trend yaratma umuduyla, yeni single’larını yayımlamadan haftalar önce ön izlemelerini yayımlıyorlar.
Jeffri’nin kampanyası akıllıca, çünkü şarkısını bir akıma dahil olmaya zorlamak yerine, şarkısının yer aldığı bir akım oluşturuyor. Zepotha bu noktada şarkıdan daha büyük ve ne kadar yayılırsa Jeffri’nin kendisinden o kadar uzaklaşıyor. Zepotha bir şaka, ancak çok az TikTok kullanıcısı şakanın nasıl başladığını biliyor. Yine de Jeffri’nin kim olduğunu bilmek bu noktada önemli değil; videolar Jeffri’nin şarkısını kullandığı sürece kampanyası işe yarıyor.
Sahte bir filmin hatırlanması için internetin topluca gazlanması yeni bir şey değil. Geçtiğimiz yıl Tumblr, 1973 yapımı Martin Scorsese draması Goncharov’u “geri getirmişti”. Film suç, güç ve yasak bir aşk üçgeni etrafında dönen bir İtalyan mafya filmiydi. Zepotha gibi, Goncharov da hiç var olmadı. Ancak Tumblr kullanıcıları, filmin karakterleri, ilişkileri ve arka planları hakkında ayrıntılı bir Google dokümanı oluşturdular.
Derleyen: Hatice Bulut