- Bilim insanları hastalara, epilepsi ameliyatı geçirirken bir Pink Floyd klasiği dinledi.
- Kaydedilen beyin dalgalarından The Wall yolu yeniden oluşturuldu ve böylece çığır açan bir başarı elde edildi.
California Üniversitesindeki bilim insanları, epilepsi cerrahisi geçiren hastaların kaydedilmiş beyin dalgalarını kullanarak Pink Floyd’un sembolik şarkısı olan “Another Brick In The Wall, Part 1″i yeniden oluşturarak çığır açan bir başarı elde etti.
Ekip, yapay zekâdan (AI) yararlanarak ve beyin sinyallerinin kodunu çözerek 1979 hitini yeniden oluşturdu. Bu, bir şarkının beyin aktivitesi kayıtlarından yeniden inşa edilmesi konusundaki ilk örneği oluşturdu. Şarkının tanınabilir unsurlarından, “Sonuç olarak duvarın sadece başka bir tuğlası” sözü de dâhil olmak üzere şarkının tanınabilir unsurları ve sözleri biraz belirsiz olsa da ritimleri korundu.
PLOS Biology dergisinde yer alan çalışma, beyin sinyallerini, kelimelerin ötesinde anlam ifade eden ritim ve tonlama gibi konuşmanın müzikal yönlerine çevirme becerisini gösteriyor. Mevcut teknoloji düşünceleri kelimelere çevirebilse de bu cümleler kulağa genellikle robotik geliyor.
Araştırmacılar bulgularının, amyotrofik lateral skleroz (ALS) veya konuşmayı etkileyen diğer nörolojik bozukluklar gibi rahatsızlıkları olan bireylere fayda sağlayan konuşma ritmi ve melodisi algısını geliştiren protez cihazlara yol açabileceğine inanıyor.
Araştırma, on yıl önce ameliyat olmuş 29 hastanın beyin aktivitesini analiz etti ve toplam 2,668 elektrot kullanılarak beyin aktivitesi kaydedildi. Bunlardan 347’si müzikle ilgili tepkilere odaklandı. Çalışma, ritim temsili ile ilişkilendirilen bir beyin bölgesini ortaya çıkardı ve ses ile müziksel unsurlar tarafından etkinleştirilen beyin bölgelerindeki farklılıkları vurguladı.
Sol yarım küre, dil işleme için daha fazla dâhil gibi görünürken; sağ yarım küre ise müzik işleme için daha fazla dâhildi.
Bu çığır açan buluş, müziği ve nörobilimi birleştirmenin umut verici fırsatlarını sunarak konuşma ile ilgili bozuklukları olanların yaşamını potansiyel olarak iyileştirebilir.
Derleyen: Eliz Canyurt