- Bir fincan kahve içerken ortaya çıkan fikirle araştırmacılar, kahve telvesini geri dönüştürerek daha sağlam beton elde etmek için bir teknik geliştirdiler.
- Avustralyalı mühendisler, işlenmiş kahve telvesini malzemeye dahil ederek betonu yaklaşık %30 daha sağlam hâle getirmenin bir yolunu geliştirdiklerini söylüyorlar.
- Mühendisler bu tekniğin, çöpe giden kahve atığı miktarını ve inşaat sektöründe kullanılan doğal kuma olan talebi azaltması hâlinde çevresel açıdan faydalı olabileceğini söylüyor.
RMIT Üniversitesindeki mühendisler kahve telvesini, odun kömürüne benzer hafif bir kalıntı olan biyokömüre dönüştürdüler. Ardından bu biyokömürü, beton yapmak için gereken kumun bir kısmının yerine kullandılar. RMIT’de rektör yardımcısı yerli doktora sonrası araştırma görevlisi olan Dr. Shannon Kilmartin-Lynch, bu fikrin işyerindeki kahve israfını en aza indirme arzusundan doğduğunu söyledi: “Çok fazla öğütülmüş kahve ve kahve çekirdeği atılıyordu. Bu kahve telvelerini, daha değerli bir malzemeye dönüştürüp dönüştüremeyeceğimizi görmek istedik.”
İnşaat sektörü, atıkların geri dönüşümünü destekleyebilir
Mühendisler bu tekniğin, çöpe giden kahve atığı miktarını ve inşaat sektöründe kullanılan doğal kuma olan talebi azaltması hâlinde çevresel açıdan faydalı olabileceğini söylüyor. Zira Ulusal Gıda Atığı Stratejisi Fizibilite Çalışmasına göre gıda atıkları, Avustralya’nın yıllık sera gazı emisyonlarının yaklaşık %3’ünü oluşturuyor. Bununla birlikte Avustralya, yılda tahmini 75.000 ton kahve atığı üretiyor.
Piroliz adı verilen süreç, kahve atıklarının yaklaşık 350 dereceye kadar ısıtılmasını içeriyor. Ekip, normalden daha düşük sıcaklıklar gerektirdiği için tekniklerinin daha enerji verimli olduğunu ifade ediyor. Betonda tipik olarak kullanılan kumun %15’ini kahve biyokömürü ile değiştiren araştırmacılar, bu ilavenin dayanıklılığı %29,3 oranında artırdığını tespit etti.
Araştırmacılar, Avustralya’da her yıl üretilen tüm atık kahve telvesinin biyokömüre dönüştürülmesi hâlinde bunun yaklaşık 22.500 tona denk geleceğini tahmin ediyor. Araştırma, Journal of Cleaner Production dergisinde yayımlandı.
Derleyen: Nazlı Koyuncu