- Yapılan yeni bir çalışma, köpeklerin kadınların tiz seslerine karşı daha hassas olabileceğini ortaya koydu.
- Araştırma ekibi, köpeklerin tiz seslere neden daha hassas olduğunu araştırmak için yaşları 2 ila 10 arasında değişen sekiz farklı ırktan oluşan 19 evcil köpeği inceledi.
- Yapılan çalışmada köpeklere üç farklı ses dinletildi. Köpekler işitsel kortekslerinde vurgulu konuşmalara ve kadın seslerine daha farklı tepki verdi.
Köpeklerin, erkeklerin en iyi arkadaşı oldukları söylenir ancak yapılan yeni bir çalışma, köpeklerin kadınların tiz seslerine karşı daha hassas olabileceğini ortaya koydu.
Bilişsel Sinirbilim ve Psikoloji Enstitüsü ve Macaristan’da bulunan Eötvös Loránd Üniversitesindeki araştırmacılar tarafından köpeklerin beyin tarama analizi yapıldı. Analiz sonucu; insanlar, köpeklerle konuştuğunda köpeklerin insanları gerçekten dinlediğini gösteriyor. Dahası, köpekler insanları dinlerken bebeklerde olduğu gibi belirli ses tonlarına karşı daha hassaslar.
Bebekler, sesli harfleri abartma eğiliminde olan tiz ve şarkılı konuşma tarzına karşı oldukça hassas. Yapılan araştırmalar, bu tarz konuşmaların bebeklerin beyin gelişiminde yardımcı olduğunu gösteriyor.
Neden köpekler, vurgulu konuşmalara ve tiz seslere karşı daha hassas?
Araştırma ekibi köpeklerin tiz seslere neden daha hassas olduğunu araştırmak için işe koyuldu. Araştırmacılar, yaşları 2 ila 10 arasında değişen sekiz farklı ırktan oluşan 19 evcil köpeği, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme makinesinde uzun süre hareketsiz kalmaları konusunda eğittiler.
Her bir köpek, makinenin içindeyken bilim insanları önceden kaydedilmiş üç sesi köpeklere dinlettiler. Bu sesler; köpeklere yönelik insan konuşmaları, insanların bebeklere yönelik konuşmaları ve bir insanın karşısındaki diğer bir insanla konuşmasıydı.
Dinletilen konuşmalarda bazı konuşmacılar yetişkin bir erkek ve yetişkin bir kadındı.
Araştırma sonucunda köpeklerin, hayvanlar ya da bebekler için sıklıkla kullanılan vurgulu ve tiz sesleri duyduklarında ve bu konuşmacı kadın olduğunda işitsel korteksleri daha fazla aktivite eğilimindeydi.

Eötvös Loránd Üniversitesi’nden nöroetolog Anna Gábor yaptığı açıklamada bunun nedeninin, “Kadınların erkeklere kıyasla daha sık vurgulu konuşması” sebebiyle olabileceğini söyledi.
Köpeklerin beyin taramalarında insan sesleri, korteksinin temporal kutup olarak bilinen ikincil bir bölümünde ve temporal lob ile frontal ve parietal loblar arasında sylvian girusu adı verilen bir alanda işlendi.
Önceki yapılan çalışmalarda sinir bilimciler; bebek konuşmasını dinledikleri zaman bebeklerde de beynin benzer bölümünün aydınlandığını fark ettiler.
Köpeklerin bu insan benzeri özelliği nasıl geliştirmiş olabileceği konusunda bilim insanlarının iki ana hipotezi var: İlk hipotez, memeliler arasında yüksek perdeli ve değişken frekanslı seslere karşı eski ve evrensel bir duyarlılık; ikinci hipotez ise insanlar, kurtları evcilleştirirken onlarla daha tiz bir ses ile iletişime geçmiş olması.
Bazı deneysel sonuçlar kurtların daha alçak perdeden konuşmaya, köpeklerin ise yüksek perdeden konuşmaya daha duyarlığı olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar, tüm bunların yanında köpeklerin ve bebeklerin yetişkin seslerine tepki verme biçimleri arasında buldukları benzerlikleri daha fazla araştırmaya değer olduğunu belirtiyor.
Derleyen: Davut Bulut