- Araştırmacılar, ölümü taklit eden bir süreçle kendi kendini yok edebilen yumuşak robotlar geliştirdiler.
- Bu robotlar, zorlu yerlere ilaç taşımak gibi karmaşık görevleri yerine getirebiliyor.
- Kendi kendini yok etme mekanizması, dahili ultraviyole LED’ler tarafından tetikleniyor ancak geride kalan kalıntıyla ilgili daha fazla araştırma gerektiren çevresel kaygılar var.
Seul Ulusal Üniversitesindeki araştırmacılar, ölümü taklit eden bir süreçle kendi kendini yok edebilen yumuşak robotlar geliştirdiler. Bu robotlar, difeniliyodonyum heksaflorofosfat ve silikon reçine kombinasyonundan oluşuyor. Bu da onların hem sağlam hem de esnek olmalarını sağlıyor. Gelişmiş esneklikleri, karmaşık hareketlere ve uyum sağlamaya olanak tanıyarak onları afet bölgeleri veya derin okyanuslar gibi zorlu yerlere ilaç taşımak amacıyla çeşitli görevler için uygun hâle getiriyor.
Robotun kendi kendini yok etme özelliği, kimyasal bileşimini istikrarsızlaştıran dahili ultraviyole LED’ler tarafından tetikleniyor. Bu işlem yaklaşık bir saat sürüyor. Gerilim, sıcaklık ve UV sensörleriyle donatılan robot; keşif görevlerini yerine getirebiliyor. Örneğin robot; bir hedefe yaklaşabiliyor, onun ateşini ölçebiliyor ve kendini yok etmeye başlamadan önce bulgularını güvenli bir şekilde rapor edebiliyor. Robot, UV ışığına maruz kaldığında parçalanarak arkasında ayrışmış silikon kompozit ve ince film elektroniklerin kalıntılarını geride bırakıyor.
Ancak araştırmacılar, robotun parçalanması sırasında açığa çıkan florür iyonlarının potansiyel çevresel etkilerini de kabul ediyor. Bu sorunu çözmek için toksik artığı nötralize etmek amacıyla robota bir kalsiyum klorür bileşiği eklendi.
Bu yenilikçi teknoloji, zorlu ortamlara uyum sağlayabilen ve çeşitli amaçlara hizmet edebilen sürdürülebilir yumuşak robotlar yaratmaya yönelik bir adımı temsil ediyor. Kendi kendini yok etme özelliğinin potansiyel uygulamaları olsa da çevresel kaygıları azaltmak ve bu teknolojiyi daha çevre dostu hâle getirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Derleyen: Eliz Canyurt