- İspanya’nın Valensiya kenti yakınlarındaki gizli bir mağarada, 24.000 yıl öncesine ait Paleolitik kaya sanatı hazinesi keşfedildi.
- Keşif, Paleolitik döneme ait değerli bilgiler sunarak Doğu İberya’daki sanat ve sembolizmin daha fazla araştırılmasını teşvik ediyor.
İspanya’nın Valensiya kenti yakınlarındaki gizli bir mağarada, Paleolitik kaya sanatından oluşan bir hazine sandığı, 24.000 yılı aşkın süredir gizliydi. Mağaranın önemi, Haziran 2021’de Zaragoza Üniversitesi ve Alicante Üniversitesinden araştırmacıların, önceden gözden kaçan 110’dan fazla tablo ve gravürü keşfetmesiyle anlaşılmaya başlandı.
Bu keşif, Paleolitik insanlara ve çevrelerine dair değerli bilgiler sunması nedeniyle büyük önem taşıyor. İspanya’nın Akdeniz kıyısına yakın Cova Dones’te yer alan mağara, 19 yaban hayatı tasvirini içeriyor. Bunlar arasından araştırmacılar, modern sığırların atası olarak kabul edilen soyu tükenmiş bir sığır türü olan yaban öküzlerinin iki temsilini belirlediler.
Bu bulguyu daha da dikkat çekici kılan şey, Doğu İberya’da bu kadar zengin ve çeşitli Paleolitik sanatın az bulunması. İspanya’da çok sayıda Paleolitik mağara sanatı alanı bulunsa da bunların çoğu kuzey İspanya’da yoğunlaşmış durumda. Doğu İberya’da nispeten az sayıda belgelenmiş alan bulunuyor. Cova Dones keşfi, Paleolitik çağdaki insan kültürü ve sembolizminin daha fazla araştırılması ihtiyacını vurguluyor.
Cova Dones’teki mağara 500 metre derinliğe kadar uzanıyor ve önceden Demir Çağı keşifleriyle ilişkilendiriliyordu. Ancak Paleolitik önemi 2021 yılına kadar gizli kaldı. Araştırmacılar, üç mağara bölgesinde çeşitli motifler ve sanatsal tekniklerin sergilendiği 110 farklı grafik birim belirlediler. Bu bolluk, Cova Dones’in İberya Yarımadasının Akdeniz kıyısındaki en önemli kaya sanatı alanlarından biri olabileceğini ve Avrupa’da bulunanlardan fazla sayıda Paleolitik motifi içerdiğini gösteriyor.
Cova Dones’daki sanatın eşsiz bir yönü, resimlerde daha yaygın olarak kullanılan toprak boyası veya manganez tozundan farklı olarak, demir açısından zengin kırmızı kil kullanılması. Sanatçılar bu kili, parmaklarını ve avuç içlerini mağara duvarlarına sürerek uygulamışlar.
Cova Dones’teki çalışmalar devam ediyor; belgelenmesi gereken daha fazla sanat eseri ve mağaranın araştırılmayı bekleyen keşfedilmemiş alanları var. Bu mağaradan elde edilen bulgular, bölgedeki Paleolitik kültür, sanat ve insan uygarlığının tarihini anlamamıza önemli katkı sağlama potansiyeline sahip.
Çalışma Antiquity’de yayımlandı.
Derleyen: Merve Nur Sözen