- Antik bir balık olan Eriptychius americanus‘un fosilleşmiş kafatası, omurgalı kafataslarının evrimi ve beyin koruması hakkında çok önemli bilgiler sağladı.
- Bu keşif, omurgalı evrimi anlayışımızdaki 100 milyon yıllık bilgi boşluğunu dolduruyor.
- Araştırmacılar, modern görüntüleme teknikleri kullanarak kafatasını dijital olarak yeniden yapılandırdı.
455 milyon yıl önce yaşamış Eriptychius americanus adlı bir balığın fosilleşmiş kafatası, omurgalıların kafatası evrimi ve beynin koruyucu kubbesinin gelişimi hakkında çığır açan bilgiler sağladı. Bu keşif, omurgalı evrimi anlayışımızdaki 100 milyon yıllık önemli bir bilgi boşluğunu dolduruyor.
Daha önce, sinir sisteminin korunmasını sağlayan önemli bir yapı olan kafatasının evrimi tam olarak anlaşılamamıştı. Eriptychius‘un incelenmesi, bu yapının erken gelişiminin düşünülenden daha karmaşık olabileceğini gösteriyor.
Bilgisayarlı tomografi gibi modern görüntüleme teknikleri, Colorado’da bulunan kemik parçalarından Eriptychius‘un kafatasını dijital olarak yeniden inşa etmek için kullanıldı. Yeniden yapılanma; Eriptychius‘ta modern çeneli balıklardan farklı, benzersiz bir kafatası iskeletleştirme yaklaşımını ortaya çıkardı.
Taranan Eriptychius Americanus fosilini, modelini ve 3 boyutlu görüntüsünü gösteren görüntü.
İncelemelere göre koku alma soğanı ile göz bölgesi arasında simetrik mineralleşmiş kıkırdaklar bulunuyordu ve bunlar, muhtemelen beyin ile duyu organlarını korumaya hizmet ediyordu.
Bu bulgu, ilkel omurgalıların beyinlerini nasıl koruduğuna dair erken evrim tarihine ışık tutuyor ve Eriptychius‘un beynini kafasının geri kalanından ayıran yapıların gelişimine dair ipuçlarını öne sürüyor. Ayrıca bu çalışma, çeneli ve çenesiz omurgalıların kafataslarını karşılaştırmada yaşanan zorlukları da açıklayabilir.
Çalışma, fosillerin incelenmesinde müze koleksiyonlarının ve ileri tekniklerin öneminin altını çiziyor ve omurgalı evriminin daha önce bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarıyor.
Bu araştırmanın, insan evrimi ile ilişkisi de dâhil olmak üzere, omurgalı kafatasının evrimine ilişkin anlayışımız açısından önemli sonuçları bulunuyor.
Derleyen: Eliz Canyurt