- Assassin’s Creed: Mirage Bağdat’ın altın çağını dijital dünyada hayata geçiriyor.
- Yeni Assassin’s Creed oyunu, Abbasi İmparatorluğu’nun kalbindeki Bağdat şehrini tüm ihtişamıyla oyunculara yaşatacak.
- Assassin’s Creed: Mirage’ın tasarımcısı Ubisoft, tarihi ayrıntıları elinden geldiğince oyuna kattığını bildirdi.
Bağdat, yüzyıllar boyunca sanatsal ve manevi anlamda neredeyse dünyanın merkezi olarak kaldı. Dicle Nehri’nin kıyısında yükselen şehir, yaklaşık 762 yılında Abbasi Devleti’nin başkenti olarak seçildi. Şehir, zaman içinde dünyanın en büyük ve önemli dimağlarını ağırlayan bir merkez hâline geldi.
İslam dünyasındaki ilk gözlemevlerinden biri Bağdat’ta inşa edildi. Bilgelik Evi olarak adlandırılan Bağdat şehir kütüphanesi, Büyük İskenderiye Kütüphanesi’ne rakip olacak kadar çok metin topladı. Tüccarlar ve bilimcilerin kapılarında dizildiği şehrin nüfusu, bir milyonun üzerine çıktı.
Böylece ekonomik ve bilimsel ilerlemede altın çağına ulaşan şehir, 1258’de Moğolların şehri yağmalamasıyla çöktü. Moğollar, şehir sakinlerine karşı o kadar acımasızdı ki o dönemde Dicle’nin sularının kan kırmızısı aktığı söylenir.
Assassin’s Creed işte böyle bir Bağdat’ta geçecek
Oyun şirketi Ubisoft, aslına sadık ve ayrıntılı dünyalarıyla bilinen oyun serisinin sonuncusu Assassin’s Creed: Mirage ile Orta Çağ Bağdat’ını dijital hayata geçirme sözü verdi. 9. yüzyılda geçen Assassin’s Creed: Mirage, oyuncuları hırs ve siyasi kargaşanın hüküm sürdüğü Bağdat’ı keşfe davet ediyor. Oyun, 5 Ekim’de piyasaya sürüldü.
Oyun için Ubisoft’a danışmanlık yapan tarihçi Ali Olomi, oyunun Batı’daki pek çok kişinin yalnızca belli bazı olaylardan tanıdığı bir şehir hakkında bilgi edinmesi için bir şans olduğunu söyledi. Açıklamasında, “Bilginler Çin’den ve Afrika’dan, Bizans İmparatorluğu’ndan, Pers dünyasından, Arap dünyasından, Kürt dünyasından Bağdat’a gelirlerdi.” diyen Olomi, Türklerden bahsetmeyi unutmuş gibi görünüyor.
Onun Türkleri unutmasına ek olarak ABD ile olanlar da dahil bir dizi çatışmanın ardından toparlanmaya çalışan Irak yüzünden şehrin prestijli tarihi de tarihte kaldı denebilir. Olomi, Bağdat’ın hikâyesini ne zaman görseniz şehre neredeyse her zaman ya teröre karşı savaş ya da Irak İşgali merceğinden bakılıyor, diyor.
Assassin’s Creed Mirage ve Bağdat bağlantısı
Assassin’s Creed serisinin on üçüncüsü olan Mirage, ana karakter Basim Ibn Ishaq’ın Hidden Ones adlı karanlık bir grupta usta bir suikastçı olma yolunda ilerleyişini anlatıyor. Hikâye, köleleştirilmiş Afrikalılar tarafından çıkarılan ve Zenc İsyanı olarak bilinen bir isyanın ortasında şekilleniyor.
Assassin’s Creed: Mirage, serideki orijinal Arapça dublajlı ilk oyun olacak. Bağdat sokaklarını ve çarşılarını arşınlayan karakterler, Arapça konuşuyor. Basim rolünü Ürdünlü aktör Eyad Nassar oynuyor.
Orta Çağ Bağdat’ı dijital ortamda hayat buldu
Moğol güçleri tarafından yerle bir edilen Abbasi dönemi Bağdat’ından geriye neredeyse hiçbir şey kalmadı. Ancak şehrin geçmişi, Orta Doğu’nun kültürel hafızasında önemli bir yer tutmaya devam ediyor. Efsanevi bir statüye sahip olan bir şehri yeniden yaratmaya çalışmak elbette zorlu bir iş. Bunu, bir oyun içinde eğlenceli bir hâle getirmekse daha da zor.
Assassin’s Creed: Mirage’ın tasarımına yardımcı olan ve Al Jazeera’ya konuşan Ubisoft tasarımcısı Simon Arseneault, “Şehri bizden daha iyi tanıyan ve bazıları tüm kariyerleri boyunca bunu belgeler, mektuplar ve haritalar aracılığıyla araştıran insanlara sahip olmak bizim için çok önemliydi.” diyor.
Bağdat’ın labirenti andıran sokakları, karakterleri genellikle çatılardan atlayarak ve duvarlara tırmanarak dolaşan Assassin’s Creed oyunu için gayet uygun. Assassin’s Creed: Mirage sayesinde Orta Çağ’ın Bağdat’ını hayal etmek yerine şehrin kadim sokaklarında gezinebilecek ve tarihi karakterlerle etkileşime girebileceğiz.
Derleyen: İsa Arslan