- Araştırmacılar, biyolojik aerosollerin Kuzey Kutbu üzerindeki bulut oluşumuna katkısını ortaya çıkardı.
- Bu araştırma için Norveç’te bulunan Zepplerin Gözlemevi kullanıldı.
- Araştırma, Kuzey Kutbunda bulunan partiküllerin kökeni ve özellikleri hakkında kritik bilgiler sunuyor.
Bulutların, suyun yoğunlaşması için küçük parçacıkların yüzeylerine ihtiyaç duyduğunu uzun zamandır biliyoruz. Deniz tuzu ve toz parçacıklarından mikroplastiklere kadar pek çok madde, bulut oluşmasında başrol oynayabilir.
Araştırmacılar, şimdi biyolojik aerosollerin Kuzey Kutbu üzerindeki bu sürece ne kadar katkıda bulunduğuna dair belirsizliği ortadan kaldıran hesaplamalar yaptı. Basel Üniversitesinde çevre yer bilimci olan Franz Conen açıklamasında, “Buz oluşumunda rol oynayan partiküllerin proteinli bileşenini tanımlayarak potansiyel biyolojik geçmişlerine ışık tutabiliyoruz. Bulduğumuz bilgiler, Zepplerin Gözlemevinde, buz oluşumuna katkıda bulunan biyolojik parçacıkların yaygınlığını ortaya koydu.” ifadelerini kullandı.

Stockholm Üniversitesinde fizikçi olan Gabriel Freitas ve arkadaşları, Norveç’te Zeppelinfjellet dağında bulunan gözlemevinde mikrometre boyutundaki materyalleri filtreledi. Ekip, örnekleri ışık saçılması, UV floresan teknikleri ve transmisyon elektron mikroskobu kullanarak analiz etti. Freitas, “Samanlıkta iğne aramaya benzeyen bu küçük partikülleri, çok küçük konsantrasyonlarda tespit ederken hassasiyet çok önemli.” dedi.
Freitas ve arkadaşları, biyolojik aerosollerin seviyesinin mevsimlerle birlikte dalgalandığını belirtiyor. En yüksek değerler, daha önce Kuzey Kutbunda artan biyolojik faaliyetle bağlantılı olduğu tespit edilen buz oluşum sıcaklığı olan -15°C’yi aştığında ortaya çıktı.
Araştırmacılar, “Kuzey Kutbundaki biyolojik aerosol partikülleri ile yüksek sıcaklıkta bulunan buz oluşumuna etki eden partiküller arasında doğrudan gözlemsel bir bağlantı olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bu durum, Dünya daha fazla ısındıkça daha fazla buz ve kar kütlesi eridikçe ve buz altında gömülü kara kütleleri ortaya çıktıkça biyolojik partikül konsantrasyonlarının artmasının beklendiğini gösteriyor.
Stockholm Üniversitesinden çevre bilimci Paul Zieger, “Bu araştırma, Kuzey Kutbundaki biyolojik buz oluşumuna etki eden partiküllerin kökeni ve özellikleri hakkında kritik bilgiler sunuyor.” dedi.
Derleyen: Davut Bulut