- James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan yeni görüntü, Orion Nebulası’nın çarpıcı güzelliğini ve yıldız oluşumu alanlarını yüksek çözünürlükle sergiliyor.
- Görüntü, ESA’nın paylaştığı yüksek çözünürlüklü versiyonuyla, yıldızların doğduğu bu muhteşem nebula üzerindeki detayları incelemek için kullanılabilir.
- Bilim insanları, gözlemlerin içinde bulunan 150 serbest yüzen nesnenin varlığıyla, gezegen ve yıldız oluşumu hakkındaki anlayışlarını gözden geçiriyorlar. Bu cisimler, gezegen oluşumunun sıra dışı yönlerini gösteriyor.
James Webb Uzay Teleskobu’ndan elde edilen son görüntü, göz kamaştırıcı Orion bulutsusunun ayrıntılarını muazzam bir şekilde sergiliyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bu etkileyici toz ve gaz bulutunun yeni yıldızların doğduğu yıldız oluşum bölgelerine ev sahipliği yaptığı Orion Nebulası’nın yüksek çözünürlüklü bir versiyonunu incelemek için yakınlaştırabileceğiniz bu görüntüyü paylaştı.
Görüntünün tamamı, farklı dalga boylarında çekilen aynı hedefin görüntülerini karşılaştırmanıza izin veren ESASky uygulamasında bulunuyor. Eğer vakit bulursanız büyük bir versiyonunu indirip görüntüyü daha detaylı inceleyebilirsiniz.
Orion Nebulası olarak da bilinen Messier 42, Orion takımyıldızının güneyinde yer alıyor ve gökyüzündeki en parlak nebulalardan biri. Bu nedenle, yıldız oluşumunu inceleyen bilim insanları için önemli bir hedef. Yeni yıldızlar doğduğunda, genç ve çok sıcak olanlar, etraflarındaki toz ve gaz bulutlarını mor ötesi radyasyonla aydınlatıyor. Bu bulutsunun merkezinde Trapezium Kümesi adı verilen, genç ve parlak yıldızlardan oluşan bir grup bulunmakta, bazıları güneşimizin 30 katı kütleye sahip.
Bu görüntü, aynı zamanda bazı ilginç kozmik bulguları da ortaya koyuyor. Bilim insanları, yapılan gözlemlerin içinde çiftler hâlinde olan 150 serbest yüzen nesnenin bulunduğunu belirtiyor. Bu nesneler, başıboş gezegenlere benzerken nasıl oluştukları hâlâ net değil. ESA’dan bilim insanı Samuel Pearson, bu nesnelerin varlığıyla ilgili olarak “Gezegen oluşumu, yıldız oluşumu ya da her ikisiyle ilgili anlayışımızda bir yanlışlık olabilir. Bu nesnelerin olmaması gerekiyordu.” diyor.
Jüpiter Kütleli İkili Cisimler veya JuMBOs olarak adlandırılan bu sıra dışı cisimler, Jüpiter’den daha küçük oluyor ancak 1.000 Fahrenheit derecesinin üzerinde sıcaklıklara ulaşıyorlar. Bu beklenmedik keşif, gezegen oluşumuyla ilgili henüz anlamadığımız yönler olabileceğini gösteriyor.
Derleyen: Ayça Ayaz