- Avrupa’nın emisyonları geçen yıla göre yaklaşık %7 düşerken, ABD’de de %3’lük bir azalma görüldü.
- Ancak genel olarak kömür, petrol ve doğalgaz emisyonları hâlâ artıyor.
- Son araştırmalara göre gezegenin daha fazla ısınmasını önlemek için sera gazlarını atmosferden attığımız karbon giderimi yöntemi yeterli olmuyor.
Bazı ülkelerde emisyonların azaltılması konusunda büyük ilerleme kaydedildi ancak bu yeterli deÄŸil. Exeter Ãœniversitesinde öğretim görevlisi ve yeni yayımlanan raporun yazarlarından biri olan Mike O’Sullivan, büyük ölçüde rotadan saptıklarını söyledi.
Avrupa’nın emisyonları geçen yıla göre yaklaşık %7 düşerken, ABD’de %3’lük bir azalma görüldü. Ancak genel olarak kömür, petrol ve doÄŸalgaz emisyonları hâlâ artışta. Özellikle aralarında Hindistan ile Çin’in de bulunduÄŸu ülkelerin emisyonlarındaki artış hızla büyüyor. Bu iki ülke ÅŸu anda küresel fosil yakıt emisyonlarının yaklaşık %40’ını oluÅŸturuyor. Ancak ABD dahil Batılı ülkeler yine de en büyük fosil yakıt emisyonunu oluÅŸturan ülkeler olarak dikkat çekiyor.
Manoa’daki Hawaii Ãœniversitesinden iklim bilimci ve bir karbon yönetim ÅŸirketi olan ve Carbon Direct’te bilim danışmanı görevine devam eden David Ho, e-posta yoluyla “Görmek istediÄŸimiz ÅŸey, fosil yakıt emisyonlarının hızlı bir ÅŸekilde azalmasıdır.” dedi.Â
BM iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi paneli, karbon gidermeyi, ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin yani 1,5 °C’un altında tutma yönündeki uluslararası iklim hedeflerine ulaÅŸma planının önemli bir bileÅŸeni olarak nitelendirdi. Bununla birlikte, gezegenin daha fazla ısınmasını önlemek için sera gazlarını atmosferden atmak olan karbon giderimi yeterli gelmiyor. DoÄŸrudan hava yakalama ve diÄŸer teknolojik yaklaşımlar, 2023 yılında yaklaşık 10.000 metrik ton karbondioksit topladı ve depoladı.Â
Bu, toplamda fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonların, karbon giderme seviyelerinden milyonlarca kat daha yüksek olduÄŸu anlamına geliyor. O’Sullivan’a göre bu oran, karbon giderme teknolojilerinin emisyonları dengelemesinde uygun deÄŸil.
Raporda doğa temelli yaklaşımlarla ilgili de kötü haberler var. Yeniden ağaçlandırma ve ağaçlandırma gibi yöntemlerle atmosferden karbonu çıkarma çabaları, teknolojik örneklerine göre daha fazla emisyonun uzaklaştırılmasını sağladı. Ancak bu çabalar bile mevcut ormansızlaşma oranları ve diğer arazi kullanımı değişiklikleri nedeniyle boşa çıkıyor.
O’Sullivan, “Bu krizi çözmenin tek yolu fosil yakıt endüstrisinde büyük deÄŸiÅŸiklikler yapmaktır.” diyor. O’Sullivan’a göre karbon giderme gibi teknolojiler yalnızca emisyonların da büyük ölçüde azaltılması durumunda önem kazanabilir.
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel