- Dünyanın güçlü erkekleri, kadınları mümkün olduğu kadar çok çocuk doğurmaya davet etti.
- Rusya, Çin ve Kuzey Kore liderleri, kadınları çocuk sahibi olarak ülkelerine hizmet etmeye çağıran açıklamalarda bulundu.
- Elon Musk da bu konudaki görüşleriyle, bu fikri en çok savunan kişi oldu.
Geçtiğimiz ay Rusya, Çin ve Kuzey Kore liderleri, kadınları çocuk sahibi olarak ülkelerine hizmet etmeye çağıran açıklamalarda bulundu.
Çin lideri Xi Jinping, ekim ayında komünist parti bağlantılı Çin Kadınlar Federasyonuna, kadınların yeni aile yapısının oluşturulmasında yardımcı olması gerektiğini söyleyerek açıklamalara öncülük etti.
Üstelik Xi, Çin halkına evlilik ve çocuk doğurma konusunda yeni bir kültür geliştirmeleri gerektiğini ve gençlere dair de evlilik, doğum ve aileye bakış açısına ilişkin rehberliğin güçlendirilmesini istediğini söyledi.
28 Kasım’da Putin, Moskova’daki Dünya Rus Halk Konseyinde yaptığı konuşmada, “Bu mükemmel gelenekleri koruyalım ve canlandıralım. Büyük aileler, tüm Rusya halkının bir normu, bir yaşam biçimi haline gelmeli. Rusya’nın nüfusunu korumak ve artırmak önümüzdeki yıllar ve hatta gelecek nesiller için hedefimizdir. Bu, Rus dünyasının, bin yıllık ebedi Rusya’nın geleceğidir.” diyerek Rus kadınlarını köklerine dönmeye ve büyükanneleri gibi yedi, sekiz hatta daha fazla çocuğa sahip olmaya çağırmıştı.
Şimdi ise 4 Aralık’ta Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ülkenin azalan doğum oranına ilişkin ender görülen bir kabulde bulunarak Kuzey Koreli kadınları da daha fazla çocuğa teşvik etti. Çünkü Kuzey Kore’de, nüfusun doğurganlık oranının 1955’teki 3,67’den 2023’te 1,79’a düştüğünü görüldü.
Beşinci Ulusal Anneler Konferansında yaptığı konuşmada Kim, Kuzey Koreli kadınları mücevher gibi vatansever zihinleri, değerli terleri ve birçok çocuğu doğurup onlara iyi bir eğitim verirken gösterdikleri çabalar ve erdemler nedeniyle övdü. Kim, “Tüm anneler çok çocuk doğurmanın vatanseverlik olduğunu açıkça anladığında ve bunu olumlu bir şekilde yaptığında, güçlü bir sosyalist ülke kurma davamızı hızlandırılabiliriz.” dedi. Görünüşe göre Kim oldukça endişeli çünkü konferans sırasında kadınlara üzerlerine düşeni yapmaları çağrısında bulunurken birkaç damla gözyaşı döktüğü bile görüldü.
Ülke liderlerinin, daha fazla kadının doğum yapmasını istemesinin açık bir nedeni var.
Bu yıl, Çin Ulusal İstatistik Bürosu, ülkenin 1961’den bu yana ilk nüfus azalmasını bildirdi. Ülke nüfusu toplamda yaklaşık 850.000 kişi azaldı. Ülkede ayrıca 6,83 milyon kayıtlı evlilikle yeni bir düşük seviye kaydedildi.
Xi, Çin’in düşen doğum oranına çözüm bulmak için önemli politika değişiklikleri yaptı. 2016 yılında hükümet tek çocuk politikasından vazgeçerek çiftlerin iki çocuk sahibi olmasına izin vermeye başlamıştı. Mayıs 2021’de Çiftler en fazla üç çocuk sahibi olabilir diyerek kurallarında büyük bir değişiklik daha duyurmuştu.
Rusya ise farklı bir nüfus kriziyle karşı karşıya kaldı. Ukrayna’yı işgal etmesi yüz binlerce insanın ülkeden kaçmasına neden oldu. İngiltere Savunma Bakanlığı da ekim ayında Ukrayna’da 290.000 Rus askerinin öldürüldüğünü veya yaralandığını tahmin ediyordu.

Bununla birlikte diğer güçlü adamlar da insanların çoğalmasını savunuyor. Bir zamanlar iyi bir baba olduğu sürece üremeye devam etmeyi planladığını söyleyen Elon Musk, bu fikir doğrultusunda en çok sesini çıkaran kişi kabul edilebilir. Üç farklı anneden toplam 10 çocuğun babası Musk, Temmuz 2022’de Tweet atarak “Nüfus azlığı krizinin çözümüne yardımcı olmak için elimden geleni yapıyorum. Çöken bir doğum oranı medeniyetin şu ana kadar karşı karşıya olduğu en büyük tehlikedir” demişti.
Bu hafta Musk ayrıca DINK çiftlerinin “çifte gelir, çocuk yok ” anlamına gelen “ahlakına” da değindi .
Pazartesi günü X’te şöyle yazdı: “Kasıtlı olarak çocuk sahibi olmayanlarda berbat bir ahlak anlayışı var. Yaşlılıklarında başkalarının çocuklarının kendilerine bakmasını etkili bir şekilde talep ediyorlar. Bu çok karışık.”
Musk’ın endişeleri, gelişmiş toplumların az nüfuslu olması nedeniyle dünyanın gerçek tehlikelerle karşı karşıya olduğuna inanan pronatalist hareket içindeki başkaları tarafından da paylaşılıyor.
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel