- Google’ın yeni ileri yapay zeka modeli Gemini, çıkışı ile kitleleri heyecanlandırdı.
- Ancak Gemini’ın en etkileyici demo videosunun tam olarak gerçek olmadığı anlaşıldı.
- Google, ilgili blog yazısında etkileyici demoyu parça parça nasıl bir araya getirdiğini detaylandırıyor.
Google’ın yeni Gemini yapay zeka modeli, çıkışı ile kitleleri heyecanlandırdı. Ancak Gemini’ın en etkileyici demo videosunun neredeyse sahte olduğu anlaşıldı.
Google’ın Gemini’ı tanıtmak için yayımladığı “Hands-on with Gemini: Interacting with multimodal AI” adlı demo videosu, kısa sürede bir milyon izlenme sayısına ulaştı. Bunun nedenini anlamak zor değil. İnsanları etkileyen video, modelin metin ve görsel gibi çeşitli türde girdilere (İngilizcede multimodal) cevap vermedeki esnekliğini ve başarısını gösteriyor.
Gemini, videonun başında bir ördeğin bir karalamadan tamamlanmış bir çizime evrilen dönüşümünü anlatıyor. Daha sonra bu oyuncakla ilgili çeşitli sesli sorulara yanıt veriyor. Ardından bardak altında top saklama oyununda bir topu takip etmek, gölge kukla hareketlerini tanımak ve gezegen çizimlerini sıralamak gibi diğer bazı işleri yaparken görülüyor.
Videoda gecikme süresinin azaltıldığı ve Gemini çıktılarının kısaltıldığı hakkında bir uyarı var. Yani modelin tereddüt ettiği yerlerin ve verdiği uzun cevapların atlandığını anlıyorsunuz. Ama kameranın büyüsü sayesinde tüm bunlar akıcı bir şekilde oluyormuş gibi görünüyor.
İzleyenleri şaşırtan demo videosu, Google’ın ChatGPT gibi modellere sağlam bir rakip çıkarabileceğine dair güçlü bir uygulamalı gösteri olarak görüldü.
Yalnız burada bir sorun var: Bu video gerçek değil. Şirket, açıklamasında bu videoyu çekmek için önce tek tek resimler çektiklerini ve daha sonra Gemini’ı bu kareleri kullanarak ve istemler yoluyla (İngilizcede prompt) yönlendirdiğini belirtti. Yani Google, çok beğenilen Gemini demo videosunu parça parça çekip bir araya getirmiş.
Google Gemini, videoda görülen şeyleri yapıyor gibi görünse de bunları canlı ve videonun ima ettiği şekilde yapmamış. Google, gerçekte olan olayları yanlış yansıtmak için açıkça hazırlık yapmış ve videoyu izleyenleri etkilemek için özellikle bu şekilde bir içerik üretmiş.
Videoyu oluşturmak için gerçekte kullanılan istemler ve bunlara modelin verdiği yanıtlardan bazılarını ilgili blog yazısında görebilirsiniz.
Derleyen: İsa Arslan