- MIT’den bilim insanları, tokluk hissi veren yeni titreşimli bir kapsül hapı üretiyor.
- Ekibe göre test hayvanlarına yemekten 20 dakika önce hap vermek, tüketimlerini yaklaşık %40 oranında azalttı.
- Kapsül, mideye ulaştıktan sonra mide asidi dış tabakayı çözerek devreyi tamamlıyor ve titreşimi başlatıyor.
MIT’den bilim insanları, tokluk hissi veren titreşimli bir kapsül hapı üretiyor. Kapsül, yemekten önce bir bardak dolusu su içmeye benzetiliyor. Diyetisyenler bu yöntemi, tokluk hissini taklit etmek üzere beyne sinyaller göndermek için bir yöntem olarak öneriyor.
Yeni projenin arkasındaki araştırmacılar da bunu ameliyat ve GLP-1’lere (Glukagon Benzeri Peptid) bir alternatif olarak öneriyor. Bu tür ürünler, Ozempic ve Wegovy gibi semaglutidleri içermekte olup fikri mülkiyet yasaları nedeniyle popüler olmasının yanında oldukça pahalı olur.
MIT’nin kapsülü, bazı laboratuvar başarıları elde etti. Ekibe göre test hayvanlarına yemekten 20 dakika önce hap vermek, tüketimlerini yaklaşık %40 oranında azalttı. Bir bardak su numarası gibi kapsül de vagus kraniyal siniri aracılığıyla beyne bir sinyal gönderen mekanoreseptörleri uyarıyor. Beyin harekete geçtikten sonra insülin, GLP-1, C-peptid ve PYY hormonlarının üretimini başlatarak açlığı azaltırken sindirim sürecini hızlandırıyor.
Doçent Giovanni Traverso, “Davranış değişikliği çok derin. Bu teknoloji, herhangi bir eksojen terapötik yerine endojen sistemi kullanıyor. Enterik sinir sistemini modüle ederek biyolojik ilaçların dağıtımıyla ilgili bazı zorlukların ve maliyetlerin üstesinden gelme potansiyeline sahibiz.” diyor.
Kabaca standart bir multi-vitamin boyutunda olan kapsül, gümüş oksit pil ile çalışan titreşimli bir motor içeriyor. Mideye ulaştıktan sonra mide asidi dış tabakayı çözerek devreyi tamamlıyor ve titreşimi başlatıyor.
Ekip, etkinliğin ötesinde sistemin güvenliğini belirlemek için çalışıyor. Bu da üretimin artırılması ve nihai insan testleri için bir yöntem gerektiriyor. Doktora araştırmacısı Shriya Srinivasan, “Ölçeklendirildiğinde, cihazımız oldukça uygun maliyetli bir fiyat noktasında üretilebilir.” diyor. Araştırmacılar, yutulabilir sensörleri hatta mikro-robotik sistemleri keşfettikçe kapsül tabanlı teknoloji tedavileri, son yıllarda gözde bir kategori hâline geldi.
Derleyen: Esin Özcan