- ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI, kullanım politikasından ürünlerinin askerî alanda kullanılmasını yasaklayan maddeyi kaldırdı.
- Politikanın değiştirilmesi üzerine açıklama yapan OpenAI, amaçlarının kimseye zarar vermek olmadığını ancak askerî projelerden tamamen uzak durmayacaklarını söyledi.
Geçtiğimiz sene kendinden epey söz ettiren yapay zekâ şirketi OpenAI, bir süre önce kullanım politikasında bulunan “OpenAI ürünleri askerî ve savaş amacıyla kullanılamaz” maddesini kaldırdı. Bu maddenin kaldırılması şirketin tepki görmesine sebep oldu.
OpenAI, eski kullanım politikasında silah geliştirme, askerî, intihar, kendini kesme gibi yüksek fiziksel zarar riski taşıyan faaliyetler için kullanımının yasak olduğunu belirtiyordu. Ancak OpenAI politikasında artık askeri ve savaş kullanımı ilgili herhangi bir uyarı bulunmuyor. Söz konusu fiziksel hasar riski taşıyan eylemlerle ilgili madde hâlâ varlığını sürdürüyor.
OpenAI kullanım politikasındaki değişim hakkında açıklamada bulundu. OpenAI açıklamasında, OpenAI ürünlerinin insanlara zarar vermek, başkalarını yaralamak veya mallara zarar vermek amacıyla kullanılmasına izin vermediğini ancak askerî projelerden tamamen uzak durmayacaklarını söyledi.
Şirketin açıklamasının tam hali ise şu şekilde:
“Politikamız, araçlarımızın insanlara zarar vermek, silah geliştirmek, iletişim gözetimi amacıyla, başkalarını yaralamak veya mallara zarar vermek amacıyla kullanılmasına izin vermez. Bununla birlikte, misyonumuzla uyumlu ulusal güvenlik kullanım durumları da mevcuttur. Örneğin, kritik altyapının ve endüstrinin bağlı olduğu açık kaynaklı yazılımların güvenliğini sağlamak için yeni siber güvenlik araçlarının oluşturulmasını teşvik etmek amacıyla halihazırda DARPA ile çalışıyoruz. Önceki politikalarımızda bu yararlı kullanım durumlarına “askeri” kapsamında izin verilip verilmeyeceği açık değildi. Dolayısıyla politika güncellememizin amacı, netlik sağlamak ve bu tartışmaları yapabilme olanağını sağlamaktır.”
OpenAI’ın, kullanım politikalarını “netleştirerek” askerî alandaki projelere dahil olması kimileri için normal karşılanırken kimilerini de korkutabilir. Sonuçta yapay zekâ uçsuz bucaksız bir teknoloji olarak yeterince tehlikeliyken askerî alanla birleştiğinde sonucunun ne olacağı kestirilemiyor.
Derleyen: Ömer Kağan Selen