- İngiltere’de yaklaşık 1.700 yıl öncesine ait bir kuş yumurtası o kadar iyi korunmuş olarak bulundu ki içindeki yumurta sıvısı hâlâ yerindeydi.
- Roma döneminden kalma bu antik yumurtanın şimdiye kadar Roma dönemine ait bulunan en eski bütün yumurta olduğu kesin.
- Roma dönemine ait bu yumurtanın en önemli özelliği yüzyıllar boyunca kendini tamamen doğal şartlar altında muhafaza edebilmiş olması.
İngiltere’de yaklaşık 1.700 yıl öncesine ait bir kuş yumurtası o kadar iyi korunmuş olarak bulundu ki içindeki yumurta sıvısı hâlâ yerindeydi. Roma döneminden kalma örneği inceleyen arkeologlar, içindekiler karşısında düpedüz şaşkına döndüklerini söyledi. Bu inanılmaz yumurta, dünyada türünün tek örneği olabilir. Bu antik yumurtanın şimdiye kadar Roma dönemine ait bulunan en eski bütün yumurta olduğu kesin. Mısır’da mumyalanmış olanlar da dâhil olmak üzere dünyanın başka yerlerinde içeriği bozulmamış daha eski yumurtalar çıkarılmış olsa da bu örnekler kasıtlı olarak gelecek için korunmuş örneklerdi.
Roma dönemine ait bu yumurta ise yüzyıllar boyunca tamamen doğal şartlar altında kendini muhafaza edebilmiş. Yumurtanın kabuğu artık o kadar kırılgan ki dokunulamıyor hatta havaya bile maruz bırakılamıyor. Bilim insanları onu son derece dikkatli muhafaza ediyor. Yumurtanın keşfi ilk olarak 2019’da duyurulmuştu ancak konservasyon uzmanları yakın zamana kadar örneği taradılar ve bekledikleri gibi iç kısımlarının zamanla kabuğundan sızmadığını fark ettiler.
Konuyla ilgili konuşan baş arkeolojik konservatör Dana Goodburn-Brow, “Yumurtanın daha da şaşırtıcı olduğu ortaya çıktı. Yumurta sıvısı hâlâ sarısını ve beyazını içeriyordu.” dedi. Taramalarda, yumurta sarısını albüminden ayıran net sınırlar yok. Bu da ikisinin zaman içinde birbirine karıştığını gösteriyor. Ayrıca sıvı ile kabuk arasında küçük bir hava kabarcığı da görülebiliyor. Goodburn-Brown bu olayın 40 yıllık kariyerinin en önemli olaylarından biri olduğunu söyledi. Ne de olsa bu, potansiyel olarak hayatta bir kez yapılacak bir keşif.
Bir yumurtanın insan müdahalesi olmadan bu kadar uzağa ulaşma şansı çok düşük. Aynı arkeolojik alanda bulunan diğer üç yumurta tek parça halinde müzeye ulaşamadı. Analiz sırasında bilim insanları tarafından kazara kırılan yumurtalar, 1.700 yıllık çürük yumurtalardan beklenebilecek keskin ve kükürtlü bir koku yaydı. Tavuk yumurtası olduğu düşünülen yumurtaların tamamı 2007-2016 yılları arasında İngiltere’nin güneydoğusundaki Aylesbury kasabasında suyla dolmuş bir çukurda ortaya çıkarıldı. Su, yumurtaları daha kuru ortamların sert erozyonundan korumuş gibi görünüyordu. Bilim insanları Roma döneminden kalma bu alanın bir zamanlar dilek kuyusu gibi çalışmış olabileceğini düşünüyor. Yumurtalar şans, bereket ya da cenaze törenleri için atılmış ruhani ya da dini adaklar olabilir.
Çukurda ayrıca deri ayakkabılar, aletler, çanak çömlek, madeni paralar ve bir sepet de bulundu. Hayatta kalan tek yumurtanın değerli içeriğini keşfeden araştırmacılar, yumurtayı daha fazla analiz için Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’ne nakletti. Şimdi güvenli bir şekilde saklandığına göre uzmanlar yumurtanın içeriğini kırmadan analiz etmek için çalışıyor.
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel