- ODTÜ, robot arılar geliştirerek dünya çapında bir yenilik ödülü kazandı.
- Bu robot arılar, nesli tükenme tehlikesi altındaki arılara yardımcı olmak için tasarlandı ve yapay zekâ kullanarak kovanları izleyebiliyor.
- Proje, ODTÜ’nün “Roboroyale” adını verdiği bir çalışmayı içeriyor ve arıların sağlığını korumayı amaçlıyor.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan arılara yardımcı olmak üzere tasarlanan ve yapay zekâ kullanarak kovanları izleyebilen robot arılar geliştirerek küresel inovasyon ödülüne layık görüldü. Ödül, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Dünya Hükümetleri Zirvesi’nde sunuldu.
ODTÜ’nün “Roboroyale” adlı projesi, 13 küresel yenilik arasında en iyi iki projeden biri seçilerek ödüle layık görüldü.
ODTÜ Robotik ve Yapay Zekâ Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (ROMER) Müdürü ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Erol Şahin, AB Çerçeve Programı Horizon kapsamında desteklenen “Roboroyale” projesine ilişkin detayları paylaştı.
Proje iki yıl önce Durham Üniversitesi liderliğindeki ODTÜ-ROMER, Çek Teknik Üniversitesi ve Graz Üniversitesinin de aralarında bulunduğu uluslararası bir konsorsiyum tarafından başlatıldı. 20 kişilik bir araştırma ve geliştirme ekibinden oluşuyordu. Konsorsiyumdaki her ülke projede farklı bir rol oynadı.
Şahin, arıların ekosistemdeki kritik rolünü ve yok olmalarının yarattığı tehlikeleri vurguladı. “Bu proje ile son teknolojilerle donatılmış, yeni nesil arı kovanları geliştirmeyi hedefliyoruz.” ifadelerinde bulundu.
Şahin, “Proje kapsamında kovan içini sürekli izleyebilen, başta kraliçe arı olmak üzere arıların refahını sağlayan bir yapay zekâ sistemi geliştirdik. Ayrıca kraliçe arıyı dışarıdan beslemek için işçi arıları taklit ediyor. Aynı zamanda kontrol edilebilen mikro robot arıların ilk prototipini de oluşturduk. Amacımız bu robotların kovanı temizlemesini, beslemesini ve bakımını yapmasını sağlamak. Sonuçta kovan sağlığını korumayı ve geliştirmeyi hedefliyoruz.” diyerek ekledi.
Şahin, arıların ekosistemdeki önemini ve yok olma risklerini vurguladı. İşçi arıların tozlaşma ve gıda üretimindeki rolüne dikkat çekerek daha sağlıklı bir kraliçe arının daha sağlıklı bir kovan ve ekosisteme yol açtığını belirtti.
Ekip, arıları korumak ve daha sağlıklı bir dünya için arıların varlıklarını sürdürmelerini sağlamak için çözümler bulmaya kendilerini adadı.
Derleyen: Eliz Canyurt