- Sosyal medyadaki içerik üreticileri yapay zekayı daha zengin içerikler için kullanmaya başladı ama yapay zeka tarafından oluşturulan Influencer’lar da artık bu işin bir parçası.
- Gerçek olmayan yapay zeka Influencer’ları, iş birliklerinde markalar için daha az maliyetli olduğundan ve içeriklerde daha özgür bir alan sağladığı için tercih ediliyor.
- Yapay zeka tarafından oluşturulan bu kişilerin tamamen gerçek insanların yerine geçip geçmeyeceği hakkında çeşitli senaryolar üretiliyor.
Sosyal medya fenomenleri içeriklerini renklendirmek için yapay zekayı kullanmaya başladılar ama aynı zamanda yapay zeka tarafından üretilen Instagram, TikTok ve YouTube karakterlerinin artan rekabetiyle de karşı karşıyalar.
Pembe saçlarıyla ve tarz kıyafetleriyle fotoğraflar paylaşan Aitana Lopez’in Instagram’da 300.000’den fazla takipçisi var ve kendisini “özünde bir oyuncu” ve “fitness aşığı” olarak tanımlıyor ama gerçek bir insan değil. Aitana; kendisini “Influencer dünyasını yeniden tanımlamayı misyon edinmiş vizyonerler” olarak tanımlayan bir yapay zeka modelleme ajansı olan Barselona merkezli şirket The Clueless tarafından yaratıldı.
The Clueless’ın proje yöneticisi Sofia Novales, şirketin kuruluşunun ardında insan Influencer’larla ilgili artan maliyetlerin olduğunu söyledi. Novales, “Dijital olan sanal modeller daha ekonomik bir alternatif sunuyor. Örneğin fiziksel fotoğraf çekimlerine gerek kalmadan görüntü, moda ve estetik konularında sorunsuz karar verilebiliyor.” dedi.
Yapay zeka, içerik üreticileri için büyük bir iş fırsatı sunuyor: Allied Market Research’e göre, Influencer pazarının 2022’de 16,5 milyar dolardan 2032’ye kadar yaklaşık 200 milyar dolara çıkarak hızla büyümesi bekleniyor.
Bir başka avantaj da paylaşılacak içerik üzerinde tam kontrole sahip olmak. OpenAI’nin Sora video jeneratörünün getirdiği hızlı teknolojik ilerleme, gerçekçi sanal etkileyiciler yaratmayı ve çalıştırmayı kolaylaştırabilir. Ancak yapay zekanın yükselişi, kötü niyetli olarak kullanılabilecek deepfake videoların çoğalmasına ilişkin endişeleri artırdı. Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, mayıs ayından itibaren yapay zeka tarafından üretilen içeriklere “Made with AI” etiketi koymaya başlayacağını duyurdu.
Sanal fenomenleri kullanmak yeni bir durum değil. Ancak artık gerçek bir kişiden ayırt edilemeyecekleri reklamlarda kullanılıyorlar. Örneğin 2016 yılında Kaliforniya’daki bir ajans tarafından yaratılan “Los Angeles’ta yaşayan 19 yaşındaki Robot” Lil Miquela’nın Instagram’da 2,6 milyon, TikTok’ta ise 3,5 milyon takipçisi var ve BMW gibi büyük markaların tanıtımını yapıyor. Alman premium otomobil üreticisi AFP’ye yaptığı açıklamada, amacın “daha önce hiç görülmemiş bir şey yaratmak” olduğunu söyledi ve ekledi: “Daha genç, teknoloji meraklısı bir nesli cezbetmek bizim için pastanın üzerindeki krema.”
Paris merkezli dijital strateji ajansı AD Crew’un başında bulunan Maud Lejeune, halkın yapay zeka Influencer’larını kabul etmesinin zor olmadığını söyledi. “Televizyondaki aktörler gibi: gerçek olmadıklarını biliyoruz ama onları takip ediyoruz ve ilginç buluyoruz, bir mini dizi izlemek gibi.” dedi.
İnsan Influencer’lar, içerik oluşturma süreçlerini geliştirmek için yapay zeka teknolojisinin gücünden giderek daha fazla yararlanıyor. Örneğin Fransa’dan Charles Sterlings, videolarını gelişmiş çeviriler yoluyla yükseltme fırsatını buldu. HeyGen ve Rask.ai gibi platformları kullanarak video paylaşımlarını otomatik olarak İngilizce ve İspanyolcaya çeviriyor ve dudak senkronizasyonu yapıyor. Ayrıca Sterlings, kullanıcıların gerçek videolardaki bireylerin kelimelerini ve ağız hareketlerini değiştirerek deepfakes oluşturmalarını sağlayan bir platform olan Deepshot’ı kullanıyor. Sadece birkaç dakika ve minimum yatırımla, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yer aldığı bir videoyu değiştirmeyi başardı. Ancak Sterlings, yapay zeka teknolojisini yalnızca faydalı bir araç olarak değil, aynı zamanda potansiyel bir rakip olarak da görüyor. Yapay zeka gelişmeye devam ettikçe, günün her saati kullanılabilirliği ve maliyet etkinliği nedeniyle Influencer sektöründe zorlu bir güç haline geleceğine inanıyor.
Benzer şekilde Maud Lejeune de yapay zekanın Influencer’ların daha verimli içerik üretmelerine yardımcı olma potansiyelini kabul ediyor. Sürekli kamera önünde olmayı zorlayıcı bulan ve bu nedenle tükenmeye meyilli olan içerik üreticilerinin karşılaştığı zorluklara dikkat çekiyor. Lejeune, yapay zekanın içerik oluşturmada yeni bir yaklaşım sunabileceğini ve Influencer’ların kendilerini fazla teşhir etmeden ilgi çekici materyaller üretmelerine olanak sağlayabileceğini düşünüyor.
The Clueless’tan Novales, gerçek insan Influencer’ların modasının geçmeyeceğine ya da Aitana gibi yapay zeka muadilleriyle yer değiştirmeyeceğine inandığını ifade ediyor. Bunun yerine, hem insan hem de yapay zeka tarafından üretilen Influencer’ların bir arada var olduğu bir senaryo öngörüyorlar ve yapay zekayı sektördeki rekabetin bir başka biçimi olarak değerlendiriyorlar.
Derleyen: Esin Özcan