- Apple, yeni Yapa Zeka özelliklerini birkaç ay içinde kademeli olarak kullanıma sunacak ve diğer yapay zeka sistemlerini rahatsız eden tuzaklardan kaçınmaya çalışacak. Firma, oyuna son oyuncu olarak dahil olmanın avantajlarını sonuna kadar kullanmak istiyor.
Ses getiren lansmanının ardından şirket Vision Pro’nun yazılımında da bu doğrultuda arkaplanda büyük adımlar atıyor. Yeni iPad Pro daha ince iPhone’lara zemin hazırlarken, OpenAI ortaklığının henüz ayrıntıları bilinmeyen bir sonucu üzerinde gizlice çalışıyor, yeni bir uydu mesajlaşma özelliği Apple’ın en yeni ücretli hizmeti olmaya hazırlanıyor. Fakat Apple, tüm bunları temkinli bir şekilde zamana yayma niyetinde. “Yenilik” ile adı özdeşleşen Apple, “yapay” kelimesi yerine “Apple Zekası” diyerek sonradan bindiği trende işi başından değiştirmeye aday olduğunu göstermişti.
Apple’ın sistemi şu an geliştiricilere de kapalı
Geçtiğimiz hafta büyük bir heyecanla tanıtılan Apple Intelligence hizmeti, bu yaz sonuna kadar geliştiricilerin denemesine açılmayacak. Bu da iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’nın ilk beta sürümlerinin bir parçası olmadığı anlamına geliyor. Ve yazılım nihayetinde sonbaharda piyasaya sürüldüğünde, kullanıcılara prime time için tam olarak hazır olmadığının sinyalini veren bir önizleme olarak gelecek. Yalnızca Apple’ın cihazlarının bir alt kümesinde ve yalnızca dil olarak Amerikan İngilizcesinde çalışacak. Bazı durumlarda, kullanıcıların özellikleri kullanmak için bir bekleme listesine katılmaları bile gerekebilir.
Geçen haftaki Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı’nda yapılan açılış sunumu da sonbaharda gelecek olan özellikleri tam olarak yansıtmıyordu. Bunun yerine Apple, 2024’ün sonlarında ve 2025’in ilk yarısında neler olacağına dair bir yol haritası verdi.
Bu sunum stratejisi Apple için önemli bir değişime işaret ediyor. Şirket yıllardır WWDC’de sonbaharda yayınlanmak üzere özellikleri tanıtıyor, ancak bazen özellikleri ertelemek zorunda kalıyordu. Bu kez Apple, web sitesi, çevrimiçi sunumları ve gazetecilere verdiği brifingler aracılığıyla kullanıcılara en son teknolojisinin katı bir zaman çizelgesini takip etmeyeceğini bildiriyor.
Kademeli Yaklaşımın Faydaları

Apple hayranları yeni özellikleri denemek için can atıyor olsalar bile, kademeli yaklaşımın birkaç potansiyel faydası var:
- Şirket, mühendislerini belirli özelliklere atayabilir, işleri bittiğinde o teknolojiyi piyasaya sürebilir ve ardından çalışanları diğer özelliklere kaydırabilir. Aynı anda çok fazla yeni şey çıkarmaya çalışmak geçmişte Apple’a zarar vermişti. Geliştiricilerin de uygulamalarında yeni özellikleri desteklemek için daha fazla zamanı var.
- Apple, sadece Amerikan İngilizcesi ile başlayarak, yapay zeka modellerini diğer diller üzerinde eğitmek için daha fazla zamana sahip oldu – bu büyük bir girişim. Küresel kullanıma sunulması yıllar alacaktır, ancak daha fazla geliştirme süresi, özelliklerin başlangıçtan itibaren düzgün çalışma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelecektir.
- Şirket halen bulut altyapısını oluşturmaya devam ediyor – bu, Apple Intelligence özelliklerini çalıştırmak için sunucuları Mac sınıfı çiplerle donatmayı da içeren bir çaba. Apple, çok fazla kullanıcının yeni özellikleri aynı anda deneyip ağını çökertmesi riskini göze alamaz. Sohbet robotunu barındırmak için Microsoft Corp. sunucularını kullanan Apple iş ortağı OpenAI da daha yavaş bir yaklaşımla kullanıcı artışını daha iyi yönetebilecek.
- Yapay zeka hizmetleri, özellikle de OpenAI’nin ChatGPT’si gibi sohbet robotları halüsinasyon görebilir (saçma bilgiler verebilir). Daha küçük bir kullanıcı tabanıyla başlamak, yanlış bilginin potansiyel yayılımını sınırlayacak ve Apple ve ortaklarının daha fazla insan kötü sonuçlarla karşılaşmadan önce düzeltmeler yapmasına olanak tanıyacaktır.
Apple Intelligence’ın ilk sürümü yine de özelliklerle dolu olacak. Bildirimleri önceliklendirmek ve uyarılarınız ile kısa mesajlarınızın hızlı bir özetini vermek için yapay zekayı kullanacak. Yazılım ayrıca web sayfalarını, sesli notları, toplantı notlarını ve e-postaları özetleyebilecek. Ayrıca yeni yazma araçları, görüntü oluşturma ve hatta Genmoji adı verilen özel yapay zeka ürünü emojiler de olacak.
Ancak bu özellikler iPhone’un işletim sistemi iOS 18’in ilk beta sürümünde bulunmuyor. (Yine de ses kayıtlarını deşifre ediyor, sesli mesaj deşifrelerini iyileştiriyor ve yazılan matematik denklemleri için otomatik hesaplamalar yapıyor).
Apple, iOS’un yeni sürümünü genellikle Eylül ayında, iPhone’ların satışa sunulmasıyla aynı zamanda kamuoyuna açıklar. Ancak cihazların haftalar öncesinden üretilmesi ve işletim sistemiyle donatılması gerektiğinden, özelliklerin Ağustos ortasına kadar tamamlanmış olması gerekiyor.
Yapay zeka özelliklerinin birçoğunun zamanında hazır olmayacağı açık. Apple Intelligence’ın geliştirilmesinde yer alan birkaç çalışan Power On’a, hizmetin bir alt kümesinin önümüzdeki yıla kadar piyasaya sürülmeyeceğini söyledi.
Yeni ve Daha Zeki Bir Siri
WWDC sunumunun büyük bir bölümünü oluşturan Apple’ın Siri dijital asistanına yönelik önemli geliştirmeler de buna dahil.
Bu yükseltmeler muhtemelen 2025 yılına kadar yapılmayacak:
- Siri, aygıtlarınızdaki nesneleri bağlama göre bulma ve harekete geçme yeteneğine sahip olacak. Apple bunu açılış konuşmasında gösterdi: Bir kişi annesinin uçağının ne zaman ineceğine dair bir soru soruyor ve Siri bunu önceki metin konuşmalarına ve e-postalara dayanarak buluyor. Siri ayrıca, basit komutlara yanıt olarak eşinizin geçen hafta gönderdiği bir podcast’i açabilir veya iş arkadaşınızın o gün erken saatlerde e-postayla gönderdiği bir belgeye erişebilir.
- Siri’nin cihaz üzerindeki içeriğinizin ve kişisel verilerinizin bağlamını anlamasına yardımcı olan semantik indeksleme olacak.
- Siri cihazınızı ve uygulamalarınızı hassas bir şekilde kontrol edebilecek. Örneğin, Siri’den kırmızı ceket giyen belirli bir arkadaşınızın fotoğrafını göstermesini isteyebilir, ardından Siri’ye fotoğrafı düzenlemesini ve bir e-postaya göndermesini veya bir belgeye eklemesini söyleyebilirsiniz. Ya da Siri’den bir toplantıyı özetlemesini isteyebilir ve ardından bu özeti bir iş arkadaşınıza mesaj olarak gönderebilirsiniz.
- Son olarak, ekran farkındalığı var. Yani Siri herhangi bir anda cihazınızda ne yaptığınızı anlayabilir ve harekete geçebilir. Örneğin, bir arkadaşınızla LeBron James hakkında mesajlaşıyorsanız, “Dün gece kaç sayı attı?” diye sorabilecek ve bir yanıt alabileceksiniz.
Siri’nin bu yıl iOS 18 ile piyasaya sürülecek versiyonu yine de bazı yeni zil seslerine ve yenilenmiş şık bir arayüze sahip olacak ve daha doğal bir konuşma gerçekleştirebilecek. Siri ayrıca kullanıcıları – yanlış konuştuklarında bile – daha iyi anlayacak ve Apple ürünleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olacak. Ayrıca, sorguları konuşmak yerine metin olarak girmek için geliştirilmiş Siri’ye Yaz seçeneği de mevcut.
Büyük Siri iyileştirmeleri gibi, Apple Intelligence’ın ek dil ve bölge desteği de 2025’e kadar gelmeyecek. ChatGPT ile çok tartışılan entegrasyon da ilk sürümü kaçırabilir, ancak Apple’ın pazarlama planlarına göre 2024’ün sonlarında hazır olması gerekiyor.
Google ve Alibaba İşbirlikleri de Gelebilir
Bu arada şirket daha fazla chatbot ortaklığı kurmaya çalışıyor. Apple, ABD’de Alphabet’in Google’ı ve Anthropic ile anlaşmalar yapmayı planlıyor ve Çin’de Baidu ve Alibaba gibi ortaklara yönelebilir. Evet Çin. ABD’nin siyasi yol haritası bu konuda belirleyici olacaktır şüphesiz fakat öngörülen bu ortaklıkların gerçekleşmesi.
Diğer birkaç önemli özellik muhtemelen ilk iOS 18 sürümünden sonra, 2024’ün sonlarına kadar kullanıma sunulmayacak:
- Mail uygulamasının, e-postaları haber bültenleri, duyurular ve alışveriş gibi kategorilerde gruplayabilen yeniden tasarımı da dahil olmak üzere bazı yeni özellikleri.
- Xcode (Apple’ın platformları için uygulama yazma yazılımı) için bulut tabanlı yapay zeka modelleri kullanan yeni bir programlama partneri olan Swift Assist. İnsanların kod yazmasına, programlama sorularını yanıtlamasına ve geliştirme çerçevelerini uygulamaya koymasına yardımcı oluyor.
Apple ayrıca bazı yapay zeka dışı özelliklerin iOS 18, iPadOS 18, visionOS 2 ve macOS Sequoia’nın ilk sürümleri için hazır olmayacağını ima etti.
Şunlar da dahil:
- Ev uygulamasında robot elektrikli süpürgelerin kontrolünü destekleyen ve evdeki elektrik kullanımını izleyen özellikler.
- Kullanıcıların dosyaları Apple aygıtları arasında sürükleyip bırakmalarını sağlayan yeni bir araç.
- Vision Pro’da görüntülenebilen 3D filmler olan uzamsal videoları Final Cut Pro’da düzenleme olanağı.
- Vision Pro için panoramik sanal ekranlara olanak tanıyan genişletilmiş bir Mac Sanal Ekran modu.
- Vision Pro’daki Apple TV uygulamasında aynı anda beş canlı spor yayını gösterme özelliği.
Apple’ın web sitesi ve açılış sunumunda bu özelliklerin “bu yılın sonlarına doğru” geleceği belirtiliyor, bu da muhtemelen işletim sistemlerinin .1 ya da .2 güncellemeleriyle geleceklerini gösteriyor. Şirket genellikle Ekim ve Aralık aylarında yazılımında önemli yükseltmeler yayınlıyor, bu nedenle bu özelliklerin o zaman geldiğini görebilirsiniz.