- Sosyal medya bağımlılığı özellikle çocuklar için en büyük problemlerden biri haline geldi.
- New York eyaleti, çocuklarda bu durumun önüne geçmek amacıyla iki yeni yasa imzaladı.
- 18 yaşın altındaki kişiler için geçerli bu yasalar, sosyal medya platformlarına katı kısıtlamalar ve para cezaları getiriyor.
Teknolojinin inanılmaz gelişimi ile dünyada teknoloji ile buluşmayan neredeyse hiç kimse kalmadı. Çocuğundan yaşlısına, yoksulundan zenginine herkesin cebinde sonsuz teknoloji içeren telefonlar, zamanla en büyük bağımlılığımız oldu.
Telefon bağımlılığı her kesimden insanda görülse de bu bağımlılıktan en mustarip olanlar çocuklar ve gençler. Şimdi New York eyaleti, birçok alanda negatif etkileri bulunan bu bağımlılığı önleme çabasında.
Geçtiğimiz günlerde New York eyaleti, çocukları sosyal medya bağımlılığından ve verilerinin alınmasından korumak için iki önemli yasa çıkardı. Bağımlılık karşıtı bu iki yasayı şu şekilde özetleyebiliriz:
1. SAFE For Kids Yasası:
- Gece 12’den sabah 6’ya kadar ebeveyn izni olmadan sosyal platformların bildirim gönderilmesini engelliyor.
- Sosyal medya şirketlerinin 18 yaş altındaki kullanıcılara bağımlılık yaratan akışları sunmasını yasaklıyor.
- Başsavcılık Ofisi’ne yasayı uygulama ve ihlal başına 5.000 dolara kadar ceza verme yetkisi tanıyor.
- Çocuklar sosyal medyayı kullanmaya devam edebilir ancak algoritmik akışlara tabi olmayacaklar.
2. New York Çocuk Veri Koruma Yasası
- Çevrimiçi sitelerin ve bağlı cihazların, 18 yaş altındaki kişilerin kişisel verilerini izinsiz toplamasını, kullanmasını, paylaşmasını veya satmasını yasaklıyor.
- Başsavcılık Ofisi’ne, ihlal başına 5.000 dolara kadar ceza talep etme yetkisi veriyor.
Bu iki yasa bazı kesimlerce “işe yaramaz” veya “sosyallikten uzaklaştıran” şeklinde eleştiriliyor. Her ne kadar eleştirilse de yasaları imzalayan New York Valisi Kathy Hochul yaptığı işin oldukça arkasında.
Hochul, “Bugün çocuklarımızı kurtarıyoruz. Ülkenin dört bir yanındaki gençler, bağımlılık yaratan sosyal medya beslemelerinin körüklediği bir zihinsel sağlık kriziyle karşı karşıya.” dedi.
Derleyen: Ömer Kağan Selen