- Bulgaristan’da bir kazıda, yaklaşık 1700 yıl öncesine ait Antik Yunan tanrısı Hermes’in heykeli bulundu.
- Heykel, bir kanalizasyonda bulundu. Arkeologlar, bu heykelin şehirde meydana gelen büyük bir depremden sonra özenle kanalizasyona saklandığını söylüyor.
- Özenle saklanan heykelin günümüze kadar çok iyi şekilde geldiği, iyi korunduğu söylendi.
Geçtiğimiz günlerde Bulgar arkeologların yürüttüğü bir kazı çalışmasında beklenmedik bir hazineye rastlandı. Arkeologlar, kazıda Antik Yunan tanrısı Hermes’i tasvir eden bir mermer heykele rastladılar.
Yunan tanrısı Hermes’in biçimlendirildiği heykel, günümüze kadar epey iyi korunmuş halde bulundu. Tanrı heykelinin boyunun ise yaklaşık 2 metre olduğu bildirildi.
Yaklaşık 1700 yıl önce kanalizasyona konulmuş
Bu eşsiz Hermes heykeli, bir kanalizasyonda keşfedildi. Çalışmayı yürüten arkeologlar, 388 yılında meydana gelen bir depremin şehri yıkmasının ardından heykelin dikkatlice kanalizasyona yerleştirildiğini ve toprakla örtüldüğünü, bunun da heykelin iyi şekilde korunmasına olanak sağladığını söyledi.
Arkeolog ekibine liderlik eden Lyudmil Vagalinski, “Başı korunmuş. Çok iyi durumda. Ellerinde birkaç kırık var,” dedi. Ekip lideri ayrıca heykelin Antik Yunan orijinalinin Roma kopyası olduğunu ekledi.
Heykel, Roma İmparatorluğu’ndaki bir antik kente ait
Heykelin bulunduğu yerde, Bulgaristan’da bulunan zamanın Roma imparatorluğuna ait Heraclea Sintica antik kenti bulunuyordu. Heraclea Sintica, milattan önce 356 ile 339 yılları arasında Makedonya Kralı II. Filip tarafından, günümüzde Bulgaristan’ın Pirin Makedonya bölgesinde kurulmuş geniş bir şehirdi.
Hristiyanlıktan sonra bile heykel korundu
Arkeologlar, Heraclea Sintica halkının, Hristiyanlığın Roma İmparatorluğu’nda resmi din olarak kabul edilmesinden sonra bile heykeli korumaya çalıştığını söylüyor. “Pagan olan her şey yasaktı ve onlar da yeni ideolojiye katıldılar, ama görünüşe göre eski tanrılarına da sahip çıktılar.”
Depremden sonra Heraclea Sintica hızla geriledi ve 500 yılları civarında terk edildi. Ancak bugüne kadar dayanacak önemli bir hazine bıraktılar.
Derleyen: Ömer Kağan Selen