- Samsung giyilebilir cihazlarını teknolojinin son modası olan yapay zeka ile donatıyor.
Güney Koreli elektronik devi Çarşamba günü, hem ilk premium akıllı saatinin hem de niş bir pazara girişini müjdeleyen bir akıllı yüzüğün, insanların sağlıklarını izlemelerine ve yönetmelerine yardımcı olması beklenen yapay zeka özelliklerini içereceğini açıkladı.
Hem 650 dolar fiyatlı Galaxy Watch Ultra hem de 400 dolar fiyatlı Galaxy Ring, Samsung’un altı ay önce yapay zeka teknolojisine sahip ilk akıllı telefonlarını tanıtmasıyla başlattığı atılımın uzantıları. Üst düzey akıllı saat, Samsung’un 350 dolara satılacak olan en son standart modeli Galaxy Watch 7’den neredeyse iki kat daha pahalı.
Yapay zekanın insanların temel cihazlarına bağlanması hızlanan bir trend haline geldi. Bu teknoloji halihazırda Google ve Apple tarafından üretilen ve Samsung’a rakip olan akıllı telefonlara ve Microsoft’un Windows yazılımıyla çalışan en yeni kişisel bilgisayarlara yerleştirilmiş durumda.
Samsung’un yeni premium saat ve yüzüğündeki yapay zeka kullanımı, çoğu insanın giyilebilir teknoloji satın almasının ana nedeni olan kişisel sağlığın iyileştirilmesi ve korunmasına odaklanıyor.
Samsung’un hem saati hem de yüzüğü, cihazları takan kişiden toplanan biyometrik verileri analiz ederek daha iyi bir iş çıkarmak için yapay zekaya dayanıyor ve bir ila 100 ölçekte derecelendirmeler sunacak ve aynı zamanda sanal bir fitness koçu gibi önerilerde bulunacak bir “enerji puanı” aracılığıyla refah değerlendirmelerini özelleştiriyor. Bilgilerin çoğu cihazların kendisinde toplanacak. Ancak bazı verilerin Samsung’un sanal bir Fort Knox’a benzettiği güvenliğe sahip veri merkezleri aracılığıyla analiz edilmesi gerekecek.
Premium telefon, Samsung’un en yeni giyilebilir cihazlarından daha sofistike olanı ve Galaxy Ring’in yapamadığı uyku apnesini işaretleme gibi bazı işlevleri yerine getirebiliyor. Bununla birlikte, yüzük, yenilenmesi gerekmeden önce altı ila yedi gün dayanabilen bir batarya ile donatılmış olup daha az sıklıkta şarj gerektiriyor.
Ancak akıllı saat, on yıl önce pazara girdiğinden bu yana sağlık özelliklerine odaklanmayı yoğunlaştıran Apple’ın liderlik ettiği çok daha kalabalık bir pazarda yer alıyor. Akıllı saatleriyle birlikte çalışan Samsung Health uygulamasını halihazırda 60 milyondan fazla kişi kullanıyor.
Araştırma şirketi Gartner Inc. tarafından yapılan bir tahmine göre, giyilebilir teknolojiyle ilişkili sağlık faydaları, daha fazla insanın akıllı saat satın almasına yardımcı oldu ve cihazların dünya çapındaki satışlarının bu yıl yaklaşık 29 milyar dolara yaklaşması bekleniyor. Bu da bu yıl yaklaşık 164 milyon yeni akıllı saatin bileklere takılması anlamına geliyor ve Gartner 2028 yılında yıllık satış hacminin 195 milyona çıkacağını öngörüyor.
Samsung, şu ana kadar çok fazla rekabetle karşılaşmamış olsa da akıllı yüzük pazarında daha fazla zorlukla karşılaşacak gibi görünüyor. Segment şimdiye kadar Oura ve RingConn gibi startup’lar tarafından şekillendirildi ve bu startup’lar şimdiye kadar önemli bir başarı elde edemedi.
Gartner, giyilebilir teknoloji pazarına ilişkin son genel değerlendirmesinde, “Akıllı yüzükler hala özel kullanım alanları olmayan ve 2028 yılına kadar niş bir pazarın ötesine geçme beklentisi çok az olan gelişmekte olan bir kategoridir” dedi.
Firma, akıllı yüzükleri içeren küçük bir segmentin bu yıl 2,4 milyar dolar satış yapmasını ve 2028 yılında yaklaşık 4,6 milyar dolara yükselmesini bekliyor.
Dokuz farklı boyutta gelecek olmasına rağmen, Samsung’un Galaxy Ring’i yalnızca bir tür yazılıma uyuyor – Google’ın Android işletim sistemi. Bu da iPhone sahibi olan ve genellikle Galaxy Ring gibi yeni teknoloji türlerini incelemek isteyen varlıklı tüketicileri dışarıda bırakıyor.
Samsung, daha fazla insanı katlanabilir bir telefon satın almaya ikna etmek için, birbirine menteşelenebilen iki ekranla donatılmış ve böylece cihazın sözde bir tablete dönüştürülebildiği son girişimini de hayata geçiriyor. Bu, Samsung’un 2019’dan bu yana minimum başarı ile zorladığı bir konsept, ancak şirket niş pazarı beslemek için cihazı kamera ve AI özellikleriyle güncellemeye devam ediyor.
Derleyen: Enis Yabar