- AB’nin iklim gözlemcisi tarafından salı günü yayınlanan ön verilere göre, 21 Temmuz küresel çapta kaydedilen en sıcak gün oldu.
- Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), pazar günü 17.09 santigrat derece (62.7 Fahrenheit) olan küresel ortalama yüzey hava sıcaklığının, 1940 yılına kadar uzanan kayıtlarındaki en sıcak gün olduğunu gösterdi.
- Sıcak hava dalgaları ve orman yangınları Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ni kasıp kavurdu. Copernicus ekranında, dünyanın en sıcak gününü yaşadığı görüldü.
Yeni günlük en yüksek sıcaklık; 6 Temmuz 2023’te kaydedilen 17,08’lik bir önceki rekor sıcaklığın 0,01 santigrat derece üzerine çıktı. C3S Direktörü Carlo Buontempo yaptığı açıklamada: “21 Temmuz’da C3S günlük küresel ortalama sıcaklık için yeni bir rekor kaydetti. Şu anda gerçekten keşfedilmemiş bir bölgedeyiz ve iklim ısınmaya devam ettikçe, gelecek aylarda ve yıllarda yeni rekorların kırıldığını görmemiz kaçınılmaz” dedi.
Küçük bir artışla rekor kırıldı
Buontempo, bir önceki rekorun üzerinde çok küçük bir artış olmasına rağmen, son 13 ayda kaydedilen eşi benzeri görülmemiş küresel sıcaklık serisinin şaşırtıcı olduğunu da sözlerine ekledi. Haziran 2023’ten bu yana her ay, önceki yılların aynı ayına kıyasla kendi sıcaklık rekorunu gölgede bıraktı. Copernicus; bu bağlamda ve kuzey yarımkürenin yaz mevsiminin zirvesinde, bu yeni günlük en yüksek değerin aşılmasının sürpriz olmadığını söyledi.
Bu hafta başında yaşanan yüksek sıcaklığın gölgesinde kalabileceğini gösteren Copernicus, 2023 yılının temmuz ve ağustos aylarında yaşanan rekor kıran günlere işaret etti. Ve küresel sıcaklıkların kısa süre içinde zirve yapıp düşmesinin beklendiğini ancak önümüzdeki haftalarda daha fazla dalgalanma olabileceğini söyledi.
Küresel ısınma, Dünya’ya ciddi hasarlar veriyor
İklim değişikliği; sıcak hava dalgaları ve seller gibi aşırı hava olaylarının daha uzun, daha güçlü, daha sık yaşanmasına ve bu yıl dünya genelinde de büyük felaketler yaşanmasına neden oldu.
Ölümcül sıcak hava dalgaları; bu yıl Kuzey Amerika, Meksika, Hindistan ve Tayland’ı vururken, seller ise Doğu Afrika, Çin ve Brezilya’nın bazı bölgelerini harap etti.
Kuzey yarımkürenin bazı bölgelerinde uzun süre devam eden kavurucu sıcaklıklar kuraklık yarattı. Orman yangınları da Güney ve Doğu Avrupa’nın yanı sıra Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de etkili oldu. Fosil yakıtların yakılması küresel ısınmanın başlıca nedenidir ancak temiz enerjiye geçiş ve artan sıcaklıkları yavaşlatma yönündeki uluslararası çabalara rağmen ısıyı hapseden sera gazı emisyonları artmaya devam etmektedir.
Copernicus, 2023’ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğunu ve bugüne kadar yaşanan sıcaklıkların da yüksekliği göz önüne alındığında 2024’ün de bunu takip edebileceğini gösterdi. Ancak bu yıllar arasında hangisinin daha sıcak olacağını tahmin etmek için çok erken olduğunu belirtti.
Derleyen: Rüya Uzun