Sanal Özel Ağ (VPN), kullanıcılara internete bağlıyken ek güvenlik sağlayan özel bir özel internet erişim hizmetidir. VPN’ler evde, işte ve hatta halka açık Wi-Fi’de kullanılabilir. Wikipedia’dan Twitter’a, Youtube’dan EkşiSözlük’e kadar bir çok yasakla sınanan bir ülke olarak VPN hakkında dünyanın bir çok ülkesindeki insanlara göre daha fazla fikrimiz var. Peki bu bildiklerimiz ne derece doğru? Gelin daha yakından bakalım, doğrusunu öğrenelim.
YANLIŞ: “Ücretsiz VPN Hizmetleri de İyidir”
Genel olarak, ücretsiz VPN hizmetleri, ücretli VPN hizmetleri kadar güvenli değildir. Bunun nedeni VPN’lerin ucuz olmamasıdır, bu nedenle şirketin bir yerden para kazanması gerekir. Eğer bir VPN şirketi size bu hizmetini ücretsiz sunuyorsa sizden mutlaka bir şey alıyordur. Gizlilik sağlamak için VPN kullanırken hangi bilgilerinizi bu firmalara verdiğiniz konusunda dikkatli olun!
YANLIŞ: “VPN Kullanmak Suçtur!”
Genel bir kural olarak, çoğu ülkede VPN kullanmak tamamen yasaldır. Sadece kendinizi çevrimiçi ortamda korumak için önlemler alıyorsunuz ve bunu yapmanın yasallığı konusunda endişelenmenize gerek yok. Ancak, bazı ülkelerde VPN’ler yasaklanmıştır veya yasa dışıdır. Örneğin, Rusya, Çin, İran veya BAE gibi bölgelerde VPN kullanıyorsanız kendinizi yasal sorunlarla karşı karşıya bulabilirsiniz. Türkiye’de VPN kullanımı sınırlandırılmıştır. Fakat yasalarla belirtilmediği için suç vasfında yer almamaktadır.
YANLIŞ: “VPN Gizliliği %100 Korur”
Hayır. İster ücretsiz bir VPN yazılımı bulun, ister bir VPN hizmeti için ödeme yapın, hiçbir zaman tam gizlilik garanti edilmeyecektir. Ne kadar IP adresi maskeleme, şifreleme ve güvenlik olursa olsun, her zaman saldırıya uğrama riski vardır. Bir VPN’nin kişisel verilerinizi bilgisayarınızdan VPN’ye korumak için tasarlandığını unutmayın. VPN’ler gerçekten yardımcı olabilir, ancak gizliliğinizi tam olarak korumak için mucize bir seçenek değildir.
YANLIŞ: “VPN İnternet Bağlantısını Yavaşlatmaz”
Bir VPN, bilgisayarınıza yük ekler ve hatta internet bağlantınızı yavaşlatabilir. Sonuçta, bunu düşünmelisiniz: Veri kullanımınızı ve kişisel bilgilerinizi korumak için verileriniz şifreleniyor ve ardından şifresi çözülüyor ve ayrıca herhangi bir sayıda sunucu aracılığıyla gönderiliyor. Bir oyun oynuyorsanız, yanıt verme hızı düşebilir. Bazı durumlarda, Call of Duty gibi bir oyunda başarılı bir şekilde atış yapmanızı engelleyecek kadar gecikme olabilir. Bununla birlikte, VPN’lerin yanı sıra bilgisayarlar da yıllar içinde hızlarını artırdı. Çoğu zaman, bağlantının etkilendiğini bile fark etmeyeceksiniz.
YANLIŞ: “VPN Hizmeti Veren Firmalara Bir Kaç Bilinen Firma Dışında Güvenilmez”
Dünyada başta antivirüs servis hizmeti ile tanınanlar olmak üzere bir çok tanınmış şriket VPN hizmeti sunmaktadır. Fakat bu markaların dışında da bu hizmeti layıkı ile yapan bir çok VPN servisi vardır. Nord, Atlas, Panda, Surfshark, X, Express, Kaspersky, Hotspot, Proton gibi isimler ilk akla gelen ve güvenilir firmalardır.