- 2 ay önce Starliner uzay aracı ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatılan iki ABD’li astronotun aracı bozuldu.
- Astronotlar, itme sisteminde sorun yaşanan Starliner aracı ile geri dönemeyecekler.
- NASA, astronotlar için alternatif dönüş yöntemleri üzerinde çalışıyor; Dünya’ya dönmeleri gelecek yılı bulabilir.
5 Haziran’da iki Amerikalı astronot Uluslararası Uzay İstasyonu’na kısa bir görev için fırlatıldılar. Birkaç gün içerisinde geri dönmeyi uman astronotlar için işler pek planlandığı gibi gitmedi.
İki astronot uzayda mahsur kaldı
Barry Wilmore ve Sunita Williams fırlatıldıktan yaklaşık iki ay sonra hala uzaydalar ve Dünya’nın çok yukarılarında süzülüyorlar. Belirsiz bir süreliğine uzayda mahsur kalan ikili, şimdi yaz tatilini tamamen kaçırma ve hatta Noel ile Yeni Yılı uzayda geçirme ihtimaliyle karşı karşıya.
61 yaşındaki Wilmore ve 58 yaşındaki Williams, istasyona bir Boeing Starliner uzay aracı ile uçtular. Bu, gemide insanların olduğu türünün ilk uçuşuydu ve yeni uzay aracının düzenli olarak kullanılmadan önce nasıl performans gösterdiğini görmek için tasarlanmış bir testti.
Starliner uzay aracı arıza çıkardı
Ne var ki istasyona yaklaşırken sorunlar ortaya çıktı. Bunlar arasında itme sistemindeki sızıntılar ve bazı iticilerinin kapanması vardı. Yani uzay istasyonuna güvenli bir şekilde ulaştılar ancak Starliner’la yeniden dönmeleri güvenli bir seçenek değil. Bu yüzden eve dönmek için alternatif bir ulaşım yöntemine ihtiyaçları olacak.
Alternatif bir geri dönüş planı düşünülüyor
NASA, Starliner uzay aracının arızalanması üzerine alternatif bir geri dönüş planı üzerinde çalışmaya başladı. Şu anda, astronotları SpaceX Crew Dragon aracıyla Dünya’ya döndürme planı üzerinde duruluyor. Eğer bu plan devreye girerse, astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sekiz aydan fazla süre kalacak.
NASA yetkilileri, nihai kararın bir hafta veya daha uzun sürede verilebileceğini belirtti. Astronotların, mevcut durumda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdikleri zamanı olumlu bir şekilde değerlendirdikleri aktarıldı.
Derleyen: Ömer Kağan Selen