- Günümüzün en önemli iletkeni çiplerdir. Yapay zekaya can veren bu çipler için dev hükümetler yarış halinde.
- ABD bu hükümetlerin başında geliyor ve 52,7 milyar dolar çip yatırımı bütçesi bulunduruyor.
- Şimdi ABD, yine yerel bir çip üreticisi olan Texas Instruments’in kuracağı 3 yeni fabrika için 1,6 milyar dolar fon verdi.
Çağ teknoloji çağı, devletlerin savaşları şimdi yapay zeka üzerine… Yapay zeka yarışında Çin ve ABD bitmek bilmeyen bir rekabet içerisindeler. Yapay zekaya can veren madde ise yarı iletkenler, çiplerdir. Bu sebepten dolaylı olarak bu rekabet çiplere de yansıyor.
Günümüzde dev hükümetler, son derece önemli çip üretimi için milyarlarca dolardan vazgeçiyorlar. Çin ve ABD; çiplerini özellikle birbirinden temin etmiyor, kendileri üretiyorlar. Bu noktada bu iki ülke de çip üretiminde yerelleşme çabası içinde.
3 Yeni Çip Fabrikası için 1,6 Milyar Dolar Fon
ABD şimdi yeni bir çip yatırımıyla gündemde. Hükümet, yerel çip üreticisi Texas Instruments’e sahip çıkarak şirketi milyar dolarlarla fonlayacağını belirtti.
Texas Instruments, üç yeni fabrika inşa etmek için ABD Ticaret Bakanlığı’ndan 1,6 milyar dolara kadar fon alacağını açıkladı. Ayrıca çip üreticisinin Hazine Bakanlığı’ndan yaklaşık 6-8 milyar dolar yatırım vergisi kredisi ve iş gücü geliştirmesi için 10 milyon dolar fon alması bekleniyor.
ABD’nin Çip Yatırımı Bütçesi: 52,7 Milyar Dolar
ABD, 2022 yılında yerli çip üretimi ve araştırmaları için 52,7 milyar dolar destek sağlayabilen CHIPS isimli bir yasa çıkardı. ABD böylece çip üretiminde Tayvan’a olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor .
ABD yakın sayılacak geçmişte Intel’e yaklaşık 20 milyar dolar hibe ve kredi, Micron Technology’ye 6,1 milyar dolarlık hibe verdi. Daha net görebilmek için ABD’nin bu saydığımız çip yatırımlarını şöyle listeleyelim:
- Texas Instruments: 1,6 milyar dolara kadar fon, 8 milyar dolara kadar kredi, 10 milyon dolar iş gücü fonu.
- Intel: 20 milyar dolar hibe ve kredi
- Micron Technology: 6,1 milyar dolar hibe ve daha niceleri
- Toplam 52,7 milyar dolarlık çip yatırımı bütçesi
Sonuç olarak ABD; günümüzün en gerekli endüstrilerinden çip endüstrisi için var gücüyle çalışıyor, milyar dolarları hiçe sayıyor. Tabii bunun karşılığını alıyor ve ülkece teknolojide en üstlere ismini yazdırıyorlar.
Derleyen: Ömer Kağan Selen