- Uzayda geçirilen zaman, astronotların yiyecekleri tatsız olarak algılamasına neden oluyor.
- RMIT Üniversitesinden araştırmacılar, sanal gerçeklik ortamında yapılan bir çalışmada, çevresel faktörlerin ve ruh halinin koku algısını etkileyebileceğini buldular.
- Bu bulgular, astronot diyetlerinin geliştirilmesi ve izole ortamlardaki insanların beslenme ihtiyaçlarının iyileştirilmesi için potansiyel çözümler sunuyor.
Uzayda geçirilen zaman, astronotlar üzerinde çeşitli etkiler yapıyor ve bu etkiler beslenme ile genel deneyimlerini etkileyebiliyor. Dikkate değer bir sorun, uzayda yiyeceklerin tatsız olarak algılanması ve bu durum, besin alımlarını etkileyebilecek kadar ciddi olabiliyor.
RMIT Üniversitesinden gıda bilimcileri Grace Loke ve Julia Low’un Hollanda ile iş birliği içinde yürüttüğü son araştırma, bu fenomenin potansiyel nedenlerini inceledi.
Önceki çalışmalar, yer çekimsizliğin sıvı kaymalarına neden olabileceğini ve bu durumun yüz şişmesi ile tat üzerinde etkili olabileceğini öne sürdü ancak bazı astronotlar sıvı kaymaları çözüldükten sonra bile tat azalması yaşadı. Loke’ün ekibi, çevre ve ruh halinin yiyecek algısı üzerindeki rolünü inceledi ve aromaların uzay benzeri koşullarda nasıl farklı algılanabileceğine odaklandı.
Katılımcıları gerçekten uzaya göndermeden Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) deneyimini simüle etmek için araştırmacılar sanal gerçeklik (VR) ortamı oluşturdu. Bu VR kurulumunda mikrogravite, sıkışık alan ve ISS’nin operasyonel gürültüsü taklit edildi. Katılımcılara vanilya, badem ve limon olmak üzere üç farklı koku sunuldu ve her iki ortamda da kokuların yoğunlukları değerlendirildi.
Araştırma, limon kokusunun her iki ortamda da tutarlı kaldığını vanilya ve badem kokularının ise her ikisinin de uçucu bileşeni benzaldehit içermesi nedeniyle VR uzay ortamında daha yoğun algılandığını buldu. Bu durum, bağlamın koku algısını etkileyebileceğini ve astronotların yiyecekleri nasıl deneyimlediğini potansiyel olarak etkileyebileceğini öne sürüyor.
Araştırma, aroma algısının bağlama göre etkilenebileceği hipotezini destekliyor ve astronotlar için daha iyi yiyecek seçeneklerinin geliştirilmesine yardımcı olabiliyor. Uzayda çekiciliğini koruyan veya artıran uçucu bileşenlerin belirlenmesi, daha tatmin edici ve besleyici astronot diyetlerine yol açabiliyor. Bulgular ayrıca hemşirelik evleri gibi izole ortamlarda bulunan bireyler için diyetlerin iyileştirilmesi gibi Dünya’da da potansiyel uygulamalara sahip.
Derleyen: Eliz Canyurt