- Kuzey Almanya’da keşfedilen 12. yüzyıldan kalma bir taş oyma, bir piskopos ve misyoner olan Bambergli Otto’yu tasvir ediyor olabilir.
Almanya’da ev inşaatı yapan bir adam, 12. yüzyıldan kalma bir oymaya sahip nadir bir kaya parçası keşfetti. Bu, yaklaşık 800 yıl önce bölgeyi ziyaret eden bir Hıristiyan piskoposu tasvir ediyor olabilecek bir “resim taşı”.
Bulunduğu eyalet olan Mecklenburg-Vorpommern’in baş arkeoloğu Detlef Jantzen yaptığı açıklamada, bölgede bilinen sadece 20 resim taşı daha olduğu için Ortaçağ’a ait bu buluntunun çok önemli olduğunu söyledi. Almanca’da “bildstein” olarak bilinen bu taşlar bugüne kadar Baltık kıyıları boyunca bugünkü Almanya ve Polonya’nın bazı bölgelerinde bulunmuş. Taşlar, stil ve biçim açısından farklılık gösterseler de, tipik olarak kıyafet gibi birkaç tanımlayıcı özelliğe sahip insanları gösteriyor.
Yeni bulunan oymanın, kraliyete hizmet eden bir piskopos ve bugün Almanya ve Polonya’nın bir parçası olan Pomeranya’daki insanları dönüştürmeye çalışan bir misyoner olan Bambergli Otto’yu (1060-1139 yılları arasında yaşamıştır) tasvir ettiğine inanılıyor.
Büyük Bir Buluş
Bildstein Otto’yu gösteriyor olsun ya da olmasın bu büyük bir buluş. Kültür ve Anıtları Koruma Eyalet Ofisi’nde çalışan Jantzen olayı ilk haberleştiren Live Science’a gönderdiği e-postada, “Bu kesinlikle olağanüstü bir buluntu, bizi Hıristiyan dininin Pomeranya’ya ilk geldiği zamana götürüyor, Otto tarafından getirilmiş ve aynı zamanda Polonya dükü ile Pomeranya soyluları arasında barışı müzakere etme başarısıyla ünlü” dedi.
Taş, Ağustos ayında Klotzow köyünde yaşayan Peter Wittenberg’in temeline ulaşabilmek için evinin yanındaki toprağı taşımaya başlamasıyla bulundu. Jantzen, 1 metre uzunluğundaki kayayı toprak yüzeyinin hemen altında bulduğunu, ancak “çok eski moda bir oymaya” sahip olduğunu gördüğünde “özel bir şey” olduğunu anladığını söyledi.
Jantzen, Wittenberg’in mimarının bir sanat tarihçisiyle bağlantı kurduğunu ve kısa süre içinde “olağanüstü buluntunun” haberinin eyalet arkeoloji ofisine yayıldığını ve bunun da incelenmek üzere laboratuvara getirildiğini söyledi.
Derleyen: Okan Köroğlu