- Araştırmacılar, beyin anevrizmalarını tedavi etmek için manyetik olarak kontrol edilen 300 nanometre çapında nanobotlar geliştirdi.
- Bu nanobotlar, kan damarları aracılığıyla pıhtılaşma maddesi olan trombini hedefe ulaştırarak ciddi patlamaları önlemeyi amaçlıyor.
- Denemeler, bu teknolojinin güvenli ve etkili bir şekilde ilaç salınımı yapabildiğini gösterdi.
Şanghay Jiao Tong Üniversitesi ve Edinburgh Üniversitesinden oluşan uluslararası bir araştırma ekibi, her biri yaklaşık 300 nanometre çapında manyetik olarak kontrol edilen küresel nanobotlar geliştirdi. Nanobotlar, beyin anevrizmalarını tedavi ederek hayat kurtarma potansiyeline sahip. Bu küçük cihazlar, kan damarları aracılığıyla pıhtılaşma maddesi olan trombini hassas dozlarda iletmek üzere tasarlandı ve felçle sonuçlanabilecek yıkıcı patlamaları önlüyorlar.
Deneysel denemelerde bu nanobotların milyarlarcası bir hayvanın karotid arterinde model anevrizmaya yönlendirildi ve tedavi edilecek bölgeye ilaç hedefleyip serbest bırakma yeteneklerini gösterdi. Nanobotlar, vücut sıcaklığında eriyen bir kabukla kaplanmış magnetit bir çekirdekten oluşuyor. Bu da belirli bir manyetik alana maruz kalındığında kontrollü ilaç salınımına olanak tanıyor. Bu mekanizma, kliniklerin karmaşık kan damarı ağında dolaşmasına ve ilacı kayıpsız bir şekilde tam olarak hedefe ulaştırmasına imkan tanıyor.
Nanobotların taramalı elektron mikroskobu görüntüsü.
Araştırmanın eş yazarı Qi Zhou, bu nanobotların geleneksel cerrahi yöntemlerle ilişkili riskleri azaltırken ilaç iletim doğruluğunu artırarak tıbbi prosedürleri devrim niteliğinde değiştirebileceğini vurguladı. Denemelerde ısınma sürecinden kaynaklanan iltihap veya hasar belirtisi gözlemlenmedi; bu da bu yaklaşımın güvenli olduğunu gösterdi.
Nanobotları bir mikrokateter aracılığıyla atardamara ileten teknisyenler, onu, yükünü iletmek üzere ısıtılabileceği bir anevrizmaya yönlendirebiliyor.
Dünya nüfusunun yaklaşık %3’ünü etkileyen beyin anevrizmaları, patladığında ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Mevcut tedavi seçenekleri, cerrahi klipsleme veya endovasküler sarma gibi önemli riskler taşıyor. Nanobotların kullanımı, bu komplikasyonları atlayabilecek daha az invaziv bir alternatif sunuyor.
Nanobotların vücut içindeki hareketliliğini artırmak için daha fazla yenilik gerekmesiyle birlikte, bu araştırma, kritik tıbbi durumların tedavisinde nanoteknolojinin klinik uygulamalara entegrasyonu için umut verici bir adımı temsil ediyor ve beyin anevrizmaları için acil müdahale alanını dönüştürme potansiyeline sahip.
Derleyen: Eliz Canyurt