- 24 farklı ülkede yapılan araştırmalara göre genç yetişkinlerde görülen kanser oranı git gide artıyor.
- Uzmanlar, genç yaşta yakalanılan kansere obezite ve mikroplastik gibi etkenlerin sebep olduğunu söylüyor.
- Genç yaşta görülen kanser vakalarının artmasının, gelecekte toplumda ve sağlık sistemleri üzerinde yüke sebep olabileceğinden endişeleniliyor.
Son 10 yılda, İngiltere, ABD, Fransa, Avustralya, Kanada, Norveç ve Arjantin de dâhil olmak üzere 24 farklı ülkede 20’li 30’lu ve 40’lı yaşlardaki bireylerde kanser oranlarında artış görüldü.
Uluslararası Kanser Kontrol Birliği (UICC) kongresinde sunulan bu verilere göre genç yetişkinlerde görülen meme, kolorektal ve diğer kanser türleri artış gösterirken yaşlı bireylerde bu oran sabit kaldı.
Genç yaştaki bireylerde artan bu kanser eğilimi, 1990’ların sonlarından itibaren başlamış olup günümüzde de git gide artmaya devam ediyor.
Peki kanser artışının sebebi ne?
Araştırmacılar, bu durumu tetikleyen faktörleri incelemekte. Obezite, genetik yatkınlık, aşırı işlenmiş gıda tüketimi, düşük uyku kalitesi, yüksek şeker tüketimi ve mikroplastiklerin etkileri gibi faktörler öne çıkıyor.
Genetik, belirgin bir etkiye sahip değil
Kanseri tetikleyen birçok faktör olsa da son dönemlerde durmak bilmeyen obezite ve mikroplastik tüketimi dikkat çekiyor. Özellikle obezite, birçok kanser türüyle ilişkilendiriliyor. Aynı zamanda genç yaştaki kanserlerin çoğunda belirgin bir genetik faktör bulunmuyor.
Genç yaşta kanseri önlemek için alınabilecek belli başlı birkaç önlem var tabii ki. Sağlıklı kilolara düşmek, fiziksel olarak aktif olmak, iyi ve mümkün olduğunca doğal beslenmek, uyku kalitesini artırmak, mikroplastik içeren besin ve alternatiflerden uzak durmak ve daha fazlası…
Geleceğimizin sağlığı tehlikede
Uzmanlar, genç yaşta görülen kanser vakaların artmasının, gelecekte sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir yük oluşturabileceği konusunda uyarıyor. Bu durum, halk sağlığı açısından bir kriz olarak değerlendirilmekte ve neler olup bittiğini anlamak için daha fazla araştırma yapılmasının şart olduğu söyleniyor.
Derleyen: Ömer Kağan Selen