- Discord üzerinden örgütlenen bir grubun, henüz 13-14 yaşındaki çok sayıda çocuğa şantaj yaparak cinsel istismardan kendini yaralamaya kadar birçok şey yaptırdığı iddiası gündemi sarstı.
- Kısa süre içerisinde ifşa edilen grup için binlerce şikâyet yapıldı ve bugün üzerine İçişleri Bakanlığı devreye girdi.
- İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, çetenin elebaşlarından olduğu iddia edilen 18 yaşındaki T.D.’nin gözaltına alındığını açıkladı.
Discord üzerinden örgütlenen ve reşit olmayan bir grup çocuğun, 13-14 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklarını bazı özel bilgilerini yaymak ile tehdit ederek onlara zarar verdiği ortaya çıktı. Grubun, Discord kullanan bazı çocuklara şantaj yaparak cinsel istismardan kendini yaralamaya kadar birçok şey yaptırdığı iddiası var.

İlk olarak bazı mağdur çocukların sosyal medyada grubu ifşa etmesi ile ortaya çıkan olay ses getirdi ve CİMER ile bakanlıklara şikâyetler yağdı. Şantajcıların kısa sürede isim, soy isim, adres ve telefon numarası gibi bilgileri X’te ifşa edildi.
“İnsanlara kendini kestirdik diye bunlar oldu”
Gazeteci İbrahim Haskoloğlu’nun X hesabı üzerinden paylaştığı bir videoda ise grup üyelerinden bazılarının, Discord’da yaptıklarını itiraf ederek “Şantaj ile paramızı kazanıyoruz. İnsanlara kendini kestirdik diye bunlar oldu. Kralı gelsin bu işe devam edeceğiz. ” dediği görüldü.

Grubun başlarından T.D. gözaltına alındı
Binlerce şikâyet üzerine İçişleri Bakanlığı devreye girdi. Bir süre sonra, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya grubun başlarından olduğu iddia edilen 18 yaşındaki T.D.’nin gözaltına alındığını açıkladı. Grup ile bağlantılı olduğu düşünülen birçok kişi hakkında araştırmalar hâlâ devam ediyor.
Çözüm Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı
Klinik Psikolog Ayşe Burcu Durak’ın geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı’na verdiği Siber Zorbalık konulu demeci haberimiz ile örtüşüyor: “”Sanal bir şekilde tehlike evin içerisine tabletlere ve cep telefonlarına geldi. Çocuğun sürekli sosyal medya içerisinde, gününün çok yoğun bir zamanını orada geçiriyor olması gelişimsel problemlere sebebiyet verebilir. 7-8 yaşındaki bir çocuk bir saatten fazla ekranda kalmamalı. En ufak bir sıkılma, kriz anında çocuğu sakinleştirmek için eline verilen tablet, cep telefonu, açılan bir televizyon, aslında çocuğun sorununun ele alınmamasına, sadece o an o durumun geçiştirilmesine sebep oluyor. Belli bir yaştan sonra çocuklar interneti kullandığında mutlaka ailenin onayı, bilgisi ve kontrolü dahilinde olmalı. Yani çocuk bir platformda saatlerini geçiriyor. Burada kiminle konuşuyor? Ne oynuyor? Biri ondan fotoğraf istiyor mu? Biri ondan kimlik bilgisini istiyor mu? Adresini istiyor mu? Çocukları da bu konuda bilinçlendirmeliler. Böyle bir platformda bulunuyorsa çocuk neyi yapmaması gerektiğini, neyin tehlike olduğunu, mutlaka çocuklarına anlatmaları gerektiğini önerebilirim. Bu bir zorunluluk artık. Çünkü tehlike hep, her zaman en yakınımızdan gelir ve kontrol etmediğimiz yerden gelir.”
Derleyen: Ömer Kağan Selen