- 2024 Nobel Barış Ödülü, 1945’te Japonya’ya atılan atom bombalarından sağ çıkanların kurduğu Nihon Hidankyo kuruluşuna verildi.
- 68 yıldır nükleer eylemlere karşı faaliyet gösteren bu kuruluş, nükleer gücün tehlikesine bir daha dikkat çekti.
- Kuruluşun eş başkanı “İnsanlık olarak kendimizi yok etme yolunda olduğumuzdan korkuyorum. Bunu durdurmanın tek yolu nükleeri ortadan kaldırmaktır.” dedi.
Dün, 2024 Nobel Barış Ödülü sahibini buldu. Bu senenin Barış Ödülü, Norveç Nobel Enstitüsü tarafından kısaltımı Nihon Hidankyo olan “Japonya A ve H-Bombası Mağdurları Konfederasyonu” kuruluşuna verildi.
Nihon Hidankyo, atom bombalarından sağ çıkanlar tarafından kuruldu
Nihon Hidankyo, 1945’te Japonya’ya atılan atom bombalarından sağ çıkan barış yanlıları tarafından 1956 yılında kurulan bir kuruluştur. 68 yıldır faaliyet gösteren Nihon Hidankyo’nun amacı, dünya genelindeki nükleer silahlara ve savaşlara karşı bir tepki oluşturmak.
Norveç Nobel Komitesi, nükleer bombaları atlatan üyelere ödül verirken Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının yarattığı yıkıma ve Nihon Hidankyo’nun dünyayı nükleer silahlardan arındırmak için onlarca yıldır sürdürdüğü çalışmalara dikkat çekti.
“Kendimizi yok etme yolunda olduğumuzdan korkuyorum”
Nihon Hidankyo’nun liderleri, Nobel Ödül Töreni aracılığıyla nükleer silahların ortadan kaldırılması çağrılarını yinelediler. Nagasaki’ye düzenlenen bombalama saldırısından sağ kurtulan kuruluşun eş başkanı olan Shigemitsu Tanaka konu hakkında şöyle dedi:
“Uluslararası durum giderek kötüleşiyor ve şimdi ülkeler nükleer silah kullanma tehdidinde bulunarak savaşlar çıkarıyor. İnsanlık olarak kendimizi yok etme yolunda olduğumuzdan korkuyorum. Bunu durdurmanın tek yolu nükleeri ortadan kaldırmaktır.”
Derleyen: Ömer Kağan Selen