- Hepimizin her gün ücretsiz şekilde kullandığı WhatsApp, yüksek maliyetlerine rağmen kâr ediyor.
- WhatsApp, bireysel kullanıcılara ücretsiz olsa da kurumsal müşterilerinden bazı işlemler için ücret alıyor.
- Ayrıca şirket, Instagram ve Facebook bağlantısı, satışlar ve sponsorluk gibi etkenler sayesinde de yüksek kârlara ulaşabiliyor.
Hepimiz yıllardır her hafta hatta her gün WhatsApp kullanıyoruz. Arkadaşlar, iş, aile ya da herhangi bir şey için WhatsApp her zaman ilk iletişim önceliğimiz oluyor.
WhatsApp bu iletişimler esnasında her gün milyarlarca mesajı şifreleyerek gizli tutmak için oldukça yüksek maliyetlere katlanıyor. Peki, tamamen ücretsiz kullandığımız bu uygulama nasıl kâr ediyor?
Doğrulanmış WhatsApp İşletme Hesapları
Öncelikle WhatsApp’ın herkes için ücretsiz olmadığını söyleyelim. WhatsApp her ne kadar bireysel kullanıcılardan ücret almasa da kurumsal müşterilerden para kazanıyor.
İşletmeler, WhatsApp Business ismi verilen işletme hesabına doğrulama rozeti (mavi tik) almak ve bazı diğer etkileşimler için bir ücret ödemek durumunda. Bu doğrulama rozeti, işletmenin WhatsApp tarafından onaylandığını gösterdiği için işletme sahiplerine olumlu sonuçlar getirebilir.
Instagram ve Facebook Bağlantısı
Bilindiği üzere WhatsApp’ın arkasında Facebook ve Instagram’ın da sahibi olan Meta isimli dev bir şirket var. Meta’nın bu Facebook, Instagram ve WhatsApp üçlüsü birbirleriyle son derece senkronize uygulamalar.
Senkronizasyon sayesinde bu uygulamaların kullanıcıları sürekli olarak diğer uygulamalara yönelme eğiliminde oluyor. Böylece Meta, WhatsApp sayesinde reklamlarla dolu Facebook ve Instagram’a birçok kullanıcı çekmiş oluyor. Bu da dolaylı olarak WhatsApp’tan kâr etmek anlamına geliyor.
Satışlar, Reklamcılık ve Daha Birçok Etken
WhatsApp’ın gelir kaynağını oluşturanlar arasında bazı ülkelerde otobüs bileti satışı gibi işlemlerin gerçekleştirilmesi, kullanıcı verilerinin analizi sayesinde reklam satışı yapması, sponsorluk anlaşmaları gibi daha birçok etken bulunuyor.
Derleyen: Ömer Kağan Selen