- Meta, daha önce çeşitli sorunlar yaşadığı yüz tanıma teknolojisini kullanan yeni güvenlik süreçlerini test ediyor.
Sosyal medya devi Meta, ünlü kişilerin fotoğraflarını kullanarak insanları dolandırıcılık sitelerine yönlendiren reklamlara karşı “ünlü yemi” adı verilen bir dolandırıcılık yöntemiyle mücadele etmek için yüz tanıma teknolojisini kullanmaya başladı.
Bu yeni süreçte Meta, reklamlarda kullanılan yüzleri tanınmış kişilerin yüzleriyle eşleştiriyor ve eşleşme olması durumunda, reklamın resmi bir tanıtım olup olmadığını doğrulamak için kullanıcının resmi profiliyle iletişime geçiyor.
Meta yaptığı açıklamada, “Sistemlerimiz bir reklamın ünlü bir kişinin imajını içeren bir dolandırıcılık girişimi olabileceğinden şüphelenirse, reklamdaki yüzleri o kişinin Facebook ve Instagram profil fotoğraflarıyla karşılaştırmak için yüz tanıma teknolojisini kullanacağız. Eşleşme doğrulanır ve reklamın bir aldatmaca olduğu tespit edilirse, reklamı engelleyeceğiz. Bu karşılaştırma için reklamlardan oluşturulan tüm yüz verilerini, sistemimiz eşleşme bulsa da bulmasa da hemen siliyoruz ve başka hiçbir amaçla kullanmıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Geçmişte yüz tanıma teknolojisi konusunda sıkıntılar yaşayan Meta, bu teknolojinin kötü niyetli amaçlar için kullanılabileceği endişeleri nedeniyle 2021 yılında Facebook’taki yüz tanıma süreçlerini tamamen kapatmıştı.
Ancak şimdi, belirli kullanım durumları için yüz tanıma teknolojisine geri dönüyor.
Meta ayrıca, kişilerin ele geçirilmiş hesaplarına erişimi yeniden kazanmak için kimliklerini doğrulamaları amacıyla video selfie’leri test ediyor.
Bu testte kullanıcılar bir video selfie yükleyecek ve Meta, selfie’yi erişmeye çalıştıkları hesaptaki profil resimleriyle karşılaştırmak için yüz tanıma teknolojisini kullanacak.
Meta, bu selfie’lerin hiçbirini dosyada saklamayacağını belirtiyor.
Yüz tanıma teknolojisinin kullanımı, gizlilik ve güvenlik uzmanları arasında endişelere yol açabilir.
Meta’nın yüz tanıma teknolojisini daha yaygın güvenlik önlemleri olarak uygulamaya koyma çabaları, özellikle selfie’leri ve video yüz kimliğini nasıl sakladığı ve kullandığı konusunda daha fazla incelemeye tabi tutulacaktır.
Derleyen: Enis Yabar