- OpenAI, ChatGPT’ye eklediği yeni arama özellikleriyle kullanıcıların sohbet robotunu bir arama motoru gibi kullanmasına olanak tanıyor.
OpenAI, popüler sohbet robotu ChatGPT’ye Google ve diğer arama motorlarıyla rekabet etmeyi amaçlayan yeni arama özellikleri eklediğini duyurdu.
Perşembe günü yayınlanan bir blog yazısında OpenAI, kullanıcıların “güncel” bilgiler aramalarına olanak tanıyan yeni özellikleri duyurdu. ChatGPT tarafından oluşturulan cevaplar, “ilgili web kaynaklarına” bağlantılar içerecek. Bu bağlantılara, otomatik olarak oluşturulan cevapların altındaki “Kaynaklar” düğmesine tıklayarak erişilebilecek ve ilgili web sayfalarını içeren bir kenar çubuğu açılacak. SearchGPT adı verilen arama özelliklerinin bir prototipi Temmuz ayında kullanıma sunulmuştu.
OpenAI blog yazısında, “ChatGPT artık web’de öncekinden çok daha iyi bir şekilde arama yapabilir. Daha önce bir arama motoruna gitmeniz gereken güncel spor skorları, haberler, hisse senedi fiyatları ve daha fazlası için ilgili web kaynaklarına bağlantılar içeren hızlı ve zamanında yanıtlar alabilirsiniz.” ifadelerine yer verdi.
OpenAI ayrıca Cuma günü yaptığı açıklamada, kullanıcılara “güncel bilgiler ve hava durumu, hisse senetleri, spor, haberler ve haritalar gibi kategoriler için yeni görsel tasarımlar” sunmak üzere “haber ve veri sağlayıcılarıyla” ortaklık kurduğunu duyurdu. OpenAI’ın çalışmasında ortak olarak listelenen kuruluşlar arasında Associated Press, Axel Springer, Condé Nast, Dotdash Meredith, Financial Times, GEDI, Hearst, Le Monde, News Corp, Prisa (El País), Reuters, The Atlantic, Time ve Vox Media yer alıyor.
OpenAI’ın medya kuruluşlarıyla ortaklıkları, ürünlerinin haber kuruluşları için oluşturabileceği potansiyel pazar rekabeti nedeniyle tartışmalı hale geldi. New York Times şu anda OpenAI’a telif hakkı ihlali nedeniyle dava açıyor ve şirketi materyallerini yasadışı olarak kullanmakla suçluyor.
OpenAI’ın bu hamlesi dikkat çekici. Açıkça ima edilen şey, ChatGPT’yi Google’a daha çok benzetmeye çalıştığı. Ancak Google da arama motorunu ChatGPT’ye daha çok benzetmeye çalışıyor. Bu yılın başlarında teknoloji devi, daha geniş yapay zeka entegrasyonuna yönelik bir adım olarak, Arama sorgularına yapay zeka tarafından oluşturulan yanıtları kullanıma sundu. Lansman sorunluydu (cevaplar genellikle yanlıştı ve hala genellikle yanlış) ancak yapay zeka yorumları kaldı. Google’ın “Yanıtlar” özelliğinden tam beş ay sonra gelen OpenAI’ın ChatGPT özelliği, türetilmiş görünüyor ve Google’ın zaten sunduğu hiçbir şeyi sunmuyor gibi görünüyor. OpenAI, uygulaması için kullanıcı sayısının arttığını iddia etse de, web kullanıcılarının Sam Altman’ın umduğu gibi Google’dan toplu halde ayrılıp ayrılmayacağı hala belirsizliğini koruyor.
Derleyen: Enis Yabar