- Son yapılan bir çalışmada, 50 yaş üstü bireylerde dengenin kas gücü ve yürüyüş hızına göre daha hızlı bozulduğu bulundu.
- Tek ayak üzerinde durma yeteneği, nöromüsküler yaşlanmanın önemli bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
- Araştırma, düzenli denge testlerinin yaşlı bireylerin fiziksel bağımsızlıklarını korumalarına yardımcı olabileceğini vurguluyor.
Son yapılan bir çalışma, 50 yaş üstü bireylerde sağlığın değerlendirilmesinde dengenin kritik rolünü vurguluyor. Mayo Klinikten biyomedikal mühendis Asghar Rezaei’nin liderliğindeki bir ekip tarafından gerçekleştirilen bu araştırma, dengenin yaşla birlikte kas gücünden veya yürüyüş hızından daha hızlı bir şekilde bozulduğunu ortaya koyuyor. 50 yaş ve üstü 40 sağlıklı katılımcıyla yapılan çalışmada, tek ayak üzerinde durma yeteneği, biripedal denge testi olarak bilinen, nöromüsküler yaşlanmanın önemli bir göstergesi olduğu bulundu.
Çalışma, her on yılda bir bireylerin baskın olmayan bacakları üzerinde dengeyi koruma sürelerinin yaklaşık 2.2 saniye azaldığını ve baskın bacak için bu azalmanın ise yaklaşık 1.7 saniye olduğunu gösteriyor. Dikkate değer bir şekilde, denge sağlamaya çalışırken sallanmanın yaşla ilişkisi bulunmadı. Bu da bazı sallanmaların normal olduğunu ve mutlaka bir gerilemenin göstergesi olmadığını gösteriyor.
Araştırmacılar, dengenin değerlendirilmesinin önemini özellikle de biripedal denge testinin basit uygulanabilirliği ve özel aletler gerektirmemesi nedeniyle vurguluyor. Bu test, yaşlı bireylerin fiziksel bağımsızlıklarını izlemeye yardımcı oluyor. Bu, yaşam kalitelerinin sürdürülmesi açısından hayati bir faktör. Çalışma ayrıca, zayıf dengenin düşme riskini önemli ölçüde artırdığını ve bunun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor.
Test, gözler açık ve kapalı olarak iki ayak üzerinde durma ve ardından tek ayak üzerinde durma gibi çeşitli denge senaryolarını içeriyor. Sonuçlar, katılımcıların iki ayakla yapılan testlerde dengeyi koruduklarını ancak postural sallanmalarının yaşla birlikte arttığını gösterdi. İki ayak üzerinde dururken bu sallanmanın artışı, altta yatan sorunları işaret edebiliyor.
Derleyen: Eliz Canyurt