- Yeni bir araştırma, kötü ruh halinin internette negatif içeriklere yönelmeye sebep olduğunu ve bu içeriklerin ruh halini daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu.
UCL araştırmacıları tarafından yürütülen bir çalışmaya göre, kötü ruh haline sahip kişiler internette negatif içeriklere göz atmaya daha yatkın ve bu içerikler de belirtilerini daha da kötüleştiriyor.
Nature Human Behaviour dergisinde yayınlanan Wellcome tarafından finanse edilen araştırmaya göre, ruh sağlığı ve internette gezinme arasındaki ilişki nedensel ve çift yönlü.
Araştırmacılar, kullanıcıların tükettikleri içerik hakkında daha sağlıklı ve daha bilinçli kararlar almalarına yardımcı olmak için tasarlanmış, web sayfalarına “içerik etiketleri” ekleyen bir eklenti aracı geliştirdiler. Bu etiketler, web sayfası içeriğinin pratikliği ve bilgilendiricilik ile birlikte duygusal etkisini vurguluyor.
Negatif İçerikler Kısır Döngü Yaratıyor
Çalışmanın ortak yazarı Profesör Tali Sharot, “Sonuçlarımız, olumsuz değerlikli içeriğe göz atmanın yalnızca bir kişinin ruh halini yansıtmakla kalmayıp aynı zamanda onu aktif olarak kötüleştirebileceğini gösteriyor. Bu, zaman içinde ruh sağlığı zorluklarını sürdürebilen bir geri bildirim döngüsü yaratıyor” dedi.
1.000’den fazla çalışma katılımcısı ruh sağlıkları hakkında soruları yanıtladı ve internette gezinme geçmişlerini araştırmacılarla paylaştı. Araştırmacılar, doğal dil işleme yöntemlerini kullanarak katılımcıların ziyaret ettiği web sayfalarının duygusal tonunu analiz ettiler. Daha kötü ruh hali ve ruh sağlığı semptomları olan katılımcıların çevrimiçi olarak daha fazla olumsuz içeriğe göz atma eğiliminde olduklarını ve göz attıktan sonra daha fazla olumsuz içeriğe göz atanların kendilerini daha kötü hissettiklerini buldular.
Negatif İçerik Ruh Halini Kötüleştiriyor
Ek bir çalışmada, araştırmacılar insanların ziyaret ettiği web sitelerini manipüle ederek bazı katılımcıları olumsuz içeriğe, bazılarını ise nötr içeriğe maruz bıraktılar. Olumsuz web sitelerine maruz kalanların daha sonra daha kötü ruh halleri bildirdiklerini ve bu da olumsuz içeriğe göz atmanın ruh hali üzerinde nedensel bir etkisini gösterdiğini buldular. Bu katılımcılardan daha sonra internette serbestçe gezinmeleri istendiğinde, daha önce olumsuz web sitelerini görüntüleyenler ve sonuç olarak daha kötü bir ruh hali yaşayanlar daha fazla olumsuz içerik görüntülemeyi seçtiler. Bu bulgu, ilişkinin çift yönlü olduğunu vurgular: olumsuz içerik ruh halini etkiler ve kötüleşen ruh hali daha fazla olumsuz içeriğin tüketilmesine yol açar.
İçerik Etiketleriyle Daha Bilinçli Seçimler
Bir müdahalenin web’de gezinme seçimlerini değiştirmek ve ruh halini iyileştirmek için kullanılıp kullanılamayacağını kontrol etmek için araştırmacılar başka bir çalışma yürüttüler. Google arama sonuçlarına, katılımcılara her arama sonucunun ruh hallerini iyileştirmesinin, kötüleştirmesinin veya hiçbir etkisinin olmamasının muhtemel olup olmadığını bildiren içerik etiketleri eklediler. Katılımcılar daha sonra ruh hallerini iyileştirmesi muhtemel görülen olumlu etiketli siteleri seçme olasılıkları daha yüksekti ve daha sonra ruh halleri sorulduğunda, olumlu web sitelerine bakanlar diğer katılımcılardan gerçekten daha iyi ruh halindeydiler.
Buna karşılık, araştırmacılar Google arama sonuçlarına etiketler ekleyen, bir web sitesinin içeriğinin ne kadar pratik olduğuna, ne kadar bilgilendirici olduğuna ve ruh halini nasıl etkilediğine dair üç farklı derecelendirme sağlayan ücretsiz bir tarayıcı eklentisi geliştirdiler.
Profesör Sharot, “Ne yediğimiz konusunda bilinçli kararlar vermemize yardımcı olmak için şeker, kalori, protein ve vitamin gibi beslenme bilgilerini sağlayan marketlerde içerik etiketleri görmeye alışkınız. Benzer bir yaklaşım, çevrimiçi olarak tükettiğimiz içeriğe de uygulanabilir ve insanların çevrimiçi olarak daha sağlıklı seçimler yapmalarını sağlayabilir” dedi.
Derleyen: Enis Yabar